AB InBev

Nieuws AB Inbev

Russische brouwerijen gaan Leffe maken

23 Augustus 2022 - Max van der Heijden

Leffe, het speciaal bier van het Belgische bedrijf AB InBev wordt binnenkort ook in zeven Russische brouwerijen gemaakt. Dit is opvallend want daarmee is AB InBev een van de weinige westerse bedrijven dat de activiteiten in Rusland niet heeft stilgezet na de Russische inval in Oekraïne.

Dit heeft alles te maken met de joint venture die AB InBev is aangegaan met de Turkse branchegenoot Anadolou Efes om de Russische en Oekraïense markt te betreden. Beide partijen hebben de helft van de aandelen in handen, maar volgens AB InBev heeft Efes de operationele touwtjes in handen. 

Ontsnapping uit Rusland
Sinds april, toen de oorlog in Oekraïne meer dan een maand bezig was, wilde AB InBev zich al terugtrekken uit Rusland. Tot nu toe is dat niet gelukt. Na 4 maanden onderhandelen is er nog geen akkoord met Anadolou Efes, zo meldt de Belgische krant De Tijd. De Turkse brouwer moet het aandeel van AB InBev overnemen voordat deze laatste partij zich uit Rusland kan terugtrekken.

Al in maart kwam de vraag van AB InBev om de verkoop van Budweiser, het belangrijkste biermerk van AB InBev in Rusland, te stoppen. Maar omdat dit onderdeel is van de onderhandelingen die nog gaande zijn, gebeurt het niet. En dus zijn Budweiser en andere AB InBev-bieren zoals Stella Artois en Hoegaarden nog steeds te koop in Rusland. 

Bij de aankondiging dat AB InBev zijn belang in de joint venture wil verkopen, kondigde het bedrijf ook aan dat het zou afzien van elk financieel voordeel dat voortvloeit uit de samenwerking met Efes. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden