Shutterstock

Nieuws B Corp

Duurzaam label Nespresso zorgt voor onvrede

16 Augustus 2022 - Max van der Heijden

B Lab, de stichting achter het prestigieuze B Corp-certificaat, heeft flinke kritiek gekregen van een dertigtal bedrijven over de toekenning van het label aan Nespresso. Het is niet de eerste keer dat het duurzaamheidslabel kritiek krijgt. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dertig bedrijven schreven een open brief omdat ze naar eigen zeggen geloven dat de integriteit van het B Corp-certificaat gevaar loopt nu Nespresso, dat in het verleden in opspraak is geraakt vanwege kinderarbeid, ook een certificaat heeft gekregen. ''Als bedrijven hebben wij een B Corp-certificaat omdat progressieve maatschappelijke impact en duurzaam rentmeesterschap de kern vormen van onze bedrijfsvoering. Wij geloven dat B Lab en de gemeenschap van bedrijven met een B Corp-certificaat belangrijke spelers zijn in de transitie naar een duurzame economie'', staat in de brief. 

Volgens de briefschrijvers zijn de waarden en doelen van het B Corp Certificaat niet te rijmen met een bedrijf als Nespresso dat de mensenrechten meermaals met voeten heeft getreden. In het ideale geval, zo schrijven de bedrijven, zouden bedrijven groot en klein een B Corp- certificaat moeten kunnen krijgen. ''Dat moet echter niet ten koste gaan van de integriteit van de beweging en het label die dat vertegenwoordigt." De ondertekenaars zouden graag zien dat de lat ieder jaar een stukje hoger komt te liggen. Ook moet er een manier komen waarop bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gehouden. ''We maken ons zorgen dat bedrijven het minimale doen om zich met behulp van een B Corp- certificaat te greenwashen.''

Plastic flesjes
Het is niet de eerste keer dat de B Corp-certificering kritiek krijgt. Eerder dit jaar schreef Dopper, maker van de bekende waterfles, een open brief nadat bekend werd dat Evian en Spadel, makers en verkopers van water in plastic wegwerpflesjes ook een certificaat hadden gekregen. In een brief schrijft Dopper dat een bedrijf waarvan het basisproduct inherent en onnodig schadelijk is voor mens en natuur dat niet moet kunnen compenseren met duurzame bedrijfsvoering, meer rechten voor werknemers of donaties aan goede doelen. Iets dat ze toentertijd ook meerdere malen hebben aangestipt bij B Corp. 

Vooralsnog is er geen officieel statement van B Lab op deze aantijgingen. Wel heeft de stichting in het Financieele Dagblad laten weten dat het de regels vanaf 2024 worden aangescherpt, iets waar ze naar eigen zeggen al sinds 2020 mee bezig zijn. Ook wordt het een eis dat bedrijven iedere drie jaar een hogere score noteren. Nu is er iedere drie jaar een controle, maar hoeven bedrijven zich niet te verbeteren. Tot slot is het voor bedrijven niet langer mogelijk om een slechte score in de categorie mensenrechten elders te compenseren. Goed scoren op mensenrechten wordt een van de vereisten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden