JessicaGirvan / Shutterstock.com

Nieuws Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway stopt activiteiten in Roemenië

10 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stopt per 1 juni met de activiteiten in Roemenië. Dat maakt het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl vandaag (10 mei) bekend. De reden? Just Eat Takeaway wil zich focussen op markten waar een stevige en winstgevende positie kan worden bereikt. Deze heroriëntatie komt niet als verrassing. De resultaten van de maaltijdbezorger laten immers al sinds de overname van het Amerikaanse Grubhub te wensen over.

De activiteiten in Roemenië droegen slechts beperkt bij aan de totale hoeveelheid orders en de omzet van Just Eat Takeaway, zo schrijft het maaltijdbezorgbedrijf op de website. "Maaltijdbezorging is in het land nog niet sterk ingeburgerd en ons marktaandeel is er beperkt. We zien daarom momenteel onvoldoende mogelijkheden om in Roemenië een stevige en winstgevende positie in te nemen." Just Eat Takeaway hoopt zich – na het sluiten van de activiteiten in Roemenië – beter te kunnen focussen op duurzaam, winstgevende en leidende marktposities.

En dat is ook nodig, want het bedrijf staat onder flinke druk. Zowel als gekeken wordt naar de financiële resultaten als vanuit beleggers. Afgelopen kwartaal nam het aantal orders iets af, tot 264,1 miljoen bestellingen. Wel nam de waarde van de bestelling toe: van €6,962 miljard naar €7,235 miljard. Maar dat maakt niet goed dat Just Eat Takeaway afgelopen jaar afsloot met een verlies van €1,04 miljard. Ook het jaar daarvoor schreef de maaltijdbezorger rode cijfers, maar toen bleef het verlies beperkt tot €151 miljoen. Beleggers schuiven die slechte resultaten af op de overname van het Amerikaanse maaltijdbezorgbedrijf Grubhub.

Inmiddels lijkt het management van Just Eat Takeaway te luisteren naar de aandeelhouders. In het bericht over het eerste kwartaal gaf de onderneming namelijk aan de mogelijkheden te verkennen van een strategische partner en/of een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. En dat luisteren moet ook wel, want de beurskoers is afgelopen maanden in een prijsval geraakt. Dinsdagmiddag 10 mei staat de koers op €18,76 per aandeel. Dat is 28,2% lager dan één maand eerder en zelfs 62% lager dan één jaar geleden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden