Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Analyse Just Eat Takeaway

Koers Just Eat Takeaway verder onder druk

6 Mei 2022 - Linda van Eekeres

De koers van Just Eat Takeaway, het bedrijf achter Thuisbezorgd, heeft opnieuw een klap gekregen door gerommel in de top. De beurskoers zakte na de aandeelhoudersvergadering van 4 mei verder omlaag; het aandeel is sinds dinsdag 3 mei met 22% in waarde gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het rommelt flink in de top van Just Eat Takeaway. Enerzijds heeft de voorzitter van de Raad van Commissarissen het veld moeten ruimen door een gebrek van vertrouwen bij aandeelhouders. Tegelijkertijd is, los van de vertrouwenscrisis, de operationeel directeur op non-actief gezet door een vermeende kwestie van overschrijdend gedrag.

In aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van Just Eat Takeaway op 4 mei, pleitte investeringsfonds Cat Rock Capital, dat 6,9% van de aandelen in bezig heeft, ervoor om de Raad van Commissarissen (bestaande uit Adriaan Nühn, Corinne Vigreux, Ron Teerlink, en Jambu Palaniappan) en CFO Brent Wissink te wippen. Cat Rock Capital riep ook op om zich bij de herverkiezing van CEO Jitse Groen te onthouden van stemmen.

Volgens het investeringsfonds heeft het management een fout begaan door twee maanden na de verdrievoudiging van de bedrijfsomvang met de acquisitie van Just Eat, het Amerikaanse Grubhub over te nemen en heeft het bedrijf de aandeelhouders van Grubhub misleidende financiële vooruitzichten voorgehouden.

Voorzitter opgestapt
Vlak voor de aandeelhoudersvergadering maakte Adriaan Nühn bekend op te stappen als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Hij wordt voor nu opgevolgd door de vicevoorzitter, TomTom-oprichter Corinne Vigreux. Er hoefde dus niet over zijn herbenoeming gestemd te worden. Hij zegt zelf dat de raad de zorgen van de aandeelhouders deelt en begrijpt, en dat de onderneming bezig is om deze aan te pakken. "Om ervoor te zorgen dat de Raad van Commissarissen zich volledig kan richten op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen, vind ik het belangrijk dat er een groot draagvlak is, met name ook onder aandeelhouders, voor zowel de onderneming als raad", aldus Nühn die het daarom het beste vindt als hij opstapt.

Ook de financiële topman moest volgens Cat Rock Capital het veld ruimen, maar Wissink hij blijft voorlopig op zijn plek, net als de rest van de raad. Operationeel directeur Jörg Gerbig is ondertussen op non-actief gesteld, omdat hij zich mogelijk heeft schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op een bedrijfsevenement. Hierdoor kon hij niet opnieuw benoemd worden. Wel kan hij volgens terugkeren als de beschuldigingen (na eigen onderzoek) niet op waarheid gebaseerd blijken.

De onvrede bij de aandeelhouders zit 'm onder andere in de enorme waardevermindering van het aandeel. Op het hoogtepunt noteerde het aandeel op Beursplein 5 €109,65 (16 oktober 2020). De slotkoers was 3 mei €26,38. Het gerommel in de top heeft het aandeel geen goed gedaan. Om 9.30 uur op vrijdag 6 mei noteerde het aandeel €20,52. Daarmee is de koers sinds dinsdag met meer dan 22% gedaald. Vergeleken met één jaar geleden is het aandeel maar liefst 75% minder waard geworden. 

'Eerste kwartaal zelfde hoge niveau van bestellingen'
De markt voor het bezorgen van maaltijden groeide behoorlijk tijdens de coronapandemie. Nu maatregelen zijn opgeheven, moet de thuisbezorgers concurreren met restaurants die weer volledig open zijn. Volgens CEO Jitse Groen houdt Just Eat Takeaway aardig stand. "Na twee jaar van forse groei behouden we hetzelfde hoge niveau van bestellingen die werden verwerkt tijdens de beperkingen", aldus Groen op 20 april bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. Het totaal aantal orders nam dat kwartaal iets af, tot 264,1 miljoen bestellingen. maar de waarde van die bestellingen nam toe: van €6,962 miljard naar €7,235 miljard. 

Just Eat Takeaway sloot vorig jaar af met een verlies van €1,04 miljard. Ook het jaar daarvoor schreef de maaltijdbezorger rode cijfers, maar toen bleef het verlies beperkt tot €151 miljoen. "Onze prioriteit voor dit jaar ligt bij het verbeteren van de winstgevendheid en het versterken van ons bedrijf", zo meldde Groen. De focus ligt daarbij vooral op het verhogen van de omzet per bestelling, het verbeteren van de koerierskosten per bestelling en het verlagen van de overhead- en bedrijfskosten.

Grubhub misschien weer afstoten
De onderneming is volgens scheidend president-commissaris Nühn bezig om de zorgen van de aandeelhouders weg te nemen. Een deel daarvan kan liggen in het afstoten van maaltijdbezorger Grubhub, waarvan de overname nog geen jaar geleden werd afgerond en waarvoor €6,5 miljoen neergeteld werd. In het bericht over het eerste kwartaal gaf de onderneming namelijk ook aan de mogelijkheden te verkennen van een strategische partner en/of een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden