Shutterstock

Nieuws Wetgeving

'Strengere importregels nodig tegen ontbossing'

23 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Braziliaanse milieugroeperingen zijn van mening dat de Europese Unie nóg strengere regels moet invoeren voor invoer van producten die verband houden met ontbossing. "Het plan dat nu op tafel ligt, kent nog te veel mazen." Dat stellen 34 organisaties in een brief aan de Europese Commissie. Een van de zaken waarop de milieuorganisaties doelen, is de huidige productlijst. Die moet verder uitgebreid worden.

Donderdag 24 maart wordt in Brussel gesproken over nieuwe wetgeving met betrekking tot de invoer van producten die ontbossing aanwakkeren. Daarbij moet gedacht worden aan import van rundvlees, soja, palmolie, cacao en koffie. In een brief stellen de 34 milieuorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, dat de Brusselse productlijst verder uitgebreid moet worden. Zij zijn van mening dat ook katoen, maïs en vlees in blik producten zijn die ontbossing uitlokken. Ook is de term 'bossen' te beperkt beschreven, waardoor diverse ecosystemen worden uitgesloten. "Het voorstel is noodzakelijk en positief, maar er zijn nog veel verbeteringen nodig om ontbossing écht tegen te gaan", zo staat in de brief.

Eerste keer wetgeving
Het is voor het eerst dat dergelijke wetgeving wordt ingevoerd. Dat de stap nu wordt gezet, heeft onder meer te maken met de doelstelling in de Verklaring van Glasgow om ontbossing tegen 2030 te stoppen. Vooral in Brazilië is ontbossing afgelopen jaren enorm toegenomen. Sinds 2019 is de gemiddelde jaarlijkse ontbossing in de Amazone met meer dan 75% gestegen, tot een gebied groter dan Jamaica. Een percentage tussen de 18% en 22% van de export van rundvlees en sojabonen van Brazilië naar de Europese Unie is geproduceerd op land dat illegaal is ontbost, blijkt uit onderzoek.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees & Eiwit

Export Braziliaans varkensvlees zit in de lift

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden