avid Tonelson / Shutterstock.com

Analyse Dole

Dole ziet winst stijgen, verwachting 2022 onzeker

17 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

Voedingsmiddelenbedrijf Dole Plc, bij het grote publiek vooral bekend als aanbieder van bananen, heeft 2021 met een hogere omzet en winst afgesloten. Het bedrijf verwacht echter wel dat de groei van de onderliggende resultaten dit jaar tot stilstand komt. Dole kampt namelijk met een aanzienlijke kostenpost na een omvangrijke terugroepactie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen jaar veranderde de eigendomsstructuur van de oorspronkelijke Dole Group aanzienlijk. Per juli heeft Total Produce Plc de resterende 55% van de aandelen van Dole Food Company overgenomen. In 2018 kreeg Total Produce al 45% van de aandelen van Dole Food Company in bezit. Met de overname van de overige 55% ontstond een nieuw bedrijf: Dole Plc.

Het bedrijf heeft de activiteiten opgedeeld in vier divisies. De 'Fresh Fruit' divisie is gericht op de traditionele handel in en distributie van bananen en ananassen. In 'Diversified Produce' wordt gehandeld in andere soorten fruit en groenten. Ook wordt er een breed pakket diensten aan derden geboden, voornamelijk gericht op de verwerking en logistiek van fruitsoorten. 'Dole Vegetables' is één van Noord Amerika's grootste distributeurs en verwerkers van verse groenten. Deze worden onder andere verwerkt in salades en kant-en-klaar-maaltijden.

Omzet dikt aan
De gezamenlijke omzet van het fusiebedrijf dikte met 3,5% aan, tot krap $9,3 miljard. De EBITDA bedroeg vorig jaar $394 miljoen, een stijging van 6%. De nettowinst viel 11,8% hoger uit en kwam zodoende uit op $141,2 miljoen. Een aantal factoren hebben gezorgd voor de omzetstijging. Zo stegen de prijzen voor bananen in Noord-Amerika en liepen daar én in Europa de prijzen van ananassen op. Ook presteerde de 'Diversified Produce'-tak op met name het Europese continent sterk.

De verwachtingen voor dit jaar zijn echter een stuk zwakker. Alhoewel Dole verwacht dat de omzet met ongeveer $500 miljoen toeneemt, ziet het de EBITDA over 2022 wat teruglopen. Voor dit jaar rekent het bedrijf nu op een brutowinst van rond de $380 miljoen, ongeveer $14 miljoen minder dan in 2021.

Besmette salades
De voornaamste oorzaak hiervoor? Een omvangrijke terugroepactie van salades eind vorig jaar en begin dit jaar in de Verenigde Staten. Een reeks producten was mogelijk besmet met Listeria. Een aantal productielocaties werd stilgelegd om de oorzaak te achterhalen. Begin dit jaar werd duidelijk waar de besmetting vandaan kwam (oogstgereedschap) en werd besloten nog een aantal productielocaties tijdelijk stil te leggen.

De problematiek heeft volgens het bedrijf geleid tot een flinke kostenpost. Hierbij worden onder meer de vernietiging van product en verpakking, het vergoeden van schade voor afnemers van de producten, vorderingen van consumenten, arbeidskosten, transportkosten, juridische kosten, kosten van hygiëne-onderzoek en de kosten die gepaard gingen met het stilleggen van de fabrieken genoemd.

Impact van conflict in Oekraïne
In de toelichting op de vooruitzichten geeft Dole ook aan dat het onzeker is wat de impact van het conflict in Oekraïne op de resultaten gaat zijn. "Het is nog onduidelijk hoe de wereldwijde handelsstromen mogelijk verschuiven en wat de precies impact van stijgende kosten op de marges zal zijn."

Marktanalisten vrezen op dit moment gevolgen voor de bananenhandel in Europa. Rusland en Oekraïne zijn grote afnemers van Zuid-Amerikaanse bananen en recent lijkt deze stroom tot stilstand gekomen. Veel schepen kunnen de havens in het Zwarte Zee-gebied niet bereiken. Een aanzienlijke hoeveelheid is onderweg gestrand. Insiders achtten de kans reëel dat dit de komende weken leidt tot goedkope aanbiedingen van bananen in Europa.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden