Shutterstock

Nieuws Oorlog

Foodbedrijven vertrekken alsnog massaal uit Rusland

9 Maart 2022 - Linda van Eekeres

McDonald's, Coca-Cola, Heineken en veel andere foodbedrijven die nog actief waren in Rusland, hebben alsnog besloten om het land de rug toe te keren. De afgelopen dagen zwol de kritiek aan tegen grote merken die in Rusland zaken bleven doen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

McDonald's heeft dinsdagavond 8 maart aangekondigd alle 850 vestigingen in Rusland tijdelijk te sluiten, maar het loon van de 62.000 medewerkers wel door te betalen. De meeste Russische McDonald's' zijn eigendom van het bedrijf. McDonald's is een van de concerns die onder grote druk stond van consumenten en investeerders, waaronder het pensioenfonds van de staat New York, om hun activiteiten in Rusland te beëindigen.   

Yum! Brands, het moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut, kondigde eerder al aan te stoppen met de uitbreiding in Rusland en sluit nu ook de zeventig restaurants die het in eigen bezit heeft. In totaal zijn er meer dan duizend vestigingen van KFC en vijftig van Pizza Hut in Rusland. Met de belangrijkste franchisenemer van Pizza Hut onderhandelt Yum! Brands over sluiting. De franchises van KFC blijven nog wel open. Starbucks liet dinsdag weten geen producten meer te leveren aan zijn circa honderd franchises.

Heineken stop met de productie en verkoop van bier in Rusland, laat het Nederlandse concern woensdag 9 maart weten. Eerder gaf het al aan de export naar Rusland te staken en geen nieuwe investeringen meer te doen. Ook Coca-Cola en PepsiCo zetten hun activiteiten in Rusland stop. Coca-Cola is erg summier in zijn verklaringPepsiCo stelt dat de frisdranken, waaronder Pepsi-Cola en 7Up, uit de Russische schappen verdwijnen. Kraft Heinz laat weten alle nieuwe investeringen in Rusland te hebben opgeschort, net als de export van Kraft Heinz-producten naar Rusland en de import van producten uit Rusland.

Unilever heeft de import en export van en naar Rusland gestaakt, stopt met adverteren in het land en doet geen verdere investeringen, maar staakt de lokale productie niet. "We gaan door met het leveren van onze dagelijkse essentiële voedsel- en hygiëneproducten die in Rusland zijn gemaakt aan mensen in het land", aldus CEO Alan Jope in een verklaring. Het Franse zuivelbedrijf Danone blijft vooralsnog ook actief in Rusland.

DMK houdt kaasfabrieken open
De Duitse DMK Group houdt de twee kaasfabrieken in Rusland - met vijfhonderd medewerkers - open. Aan Foodbusiness meldt het bedrijf: "De productie is volledig lokaal in Rusland: de verwerkte melk komt uitsluitend uit de Russische landbouw. De vervaardigde producten worden op de Russische markt verkocht. We zijn getuige van een politieke tragedie die burgers treft in zowel Oekraïne als Rusland. DMK produceert lokaal voedsel voor de Russische bevolking. De huidige ontwikkeling, die ook in onze ogen tragisch is, verandert - althans voorlopig - niets aan deze randvoorwaarden."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden