KULLAPONG PARCHERAT / Shutterstock.com

Achtergrond Beurzen

Fastfoodketens lijden onder crisis in Oekraïne

25 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Amerikaanse fastfoodketens als McDonald's, Kentucky Fried Chicken en Burger King hebben over ter wereld vestigingen, zo ook in Rusland en Oekraïne. De inval die Rusland donderdag 24 februari in Oekraïne deed, had dan ook veel effect op de beurskoersen van de fastfoodketens. Angst dat Vladimir Poetin – als reactie op sancties uit de Europese Unie en de Verenigde Staten – de filialen sluit, ligt daar onder meer aan ten grondslag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen twintig jaar hebben de grote fastfoodketens flink uitgebreid in het oosten van Europa. Volgens diverse analisten was deze markt voornamelijk interessant vanwege de goedkope hamburgers en de lage prijzen voor gebakken kip. Inmiddels telt McDonald's zo'n 755 filialen in Rusland en 101 filialen in Oekraïne. Daarbij gaf de fastfoodketen twee jaar terug nog aan uit te willen breiden naar 800 Russische filialen. Kentucky Fried Chicken, onderdeel van Yum! Brands, telt meer dan 1.000 restaurants in Rusland en 48 stuks in Oekraïne. En Burger King telt 500 filialen in Rusland en opende vorig jaar zijn eerste restaurant in Kiev, Oekraïne.

Wat die Oost-Europese filialen de Amerikaanse fastfoodketens exact opleveren, is niet bekend. Alle drie de partijen scheiden de jaar- en kwartaalresultaten alleen in 'Verenigde Staten' en 'Internationaal'. Wel is bekend dat zowel bij Kentucky Fried Chicken als bij Restaurant Brands International Rusland afgelopen jaar een grote groeimarkt was, samen met China. En het tijdschrift QSR rekende in 2018 uit dat een gemiddeld McDonald's-restaurant ongeveer $2,7 miljoen aan omzet per jaar oplevert. Doe dat keer 755 en dan kom je uit op een omzet van zo'n $2 miljard in Rusland alleen. McDonald's realiseerde afgelopen jaar in totaal en omzet van $23,2 miljard.

Beurskoersen in vrije val
Die groeiende uitbreiding in het oosten van Europa stemt aandeelhouders nu ongerust. De filialen in Oekraïne staan waarschijnlijk voor geruime tijd buitenspel, al zorgt dat niet voor het grootste verlies. Een gedwongen sluiting van de filialen in Rusland – in opdracht van Poetin als reactie op Europese en Amerikaanse sancties – kan dat wel zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland in tijden van politieke crisis in actie komt. In 2014 reageerde de president op Amerikaanse sancties door een tiental McDonald's-restaurants in Rusland te sluiten en honderden filialen te inspecteren. Ook twee jaar later nam de Russische president soortgelijke stappen.

De herinnering aan deze situatie – en het bijbehorende verlies van mogelijk miljoenen dollars – zorgde er donderdag 24 februari voor dat de beurskoersen van de drie ketens aanzienlijk daalden. De koers van McDonald's dook omlaag tot $245 per aandeel. Aan het begin van de week was dat nog $252 per aandeel. De beurskoers van Yum! Brands daalde van $124 per aandeel aan het begin van de week naar $121 per aandeel op de slotnotering van gisteren. En de koers van Restaurant Brands International zakte in één week van $57 per aandeel naar $55 per aandeel. Duidelijk is wel dat McDonald's het grootste slachtoffer van deze drie is van de Russische inval.

Hoe groot het effect op de omzet en verkopen uiteindelijk zal zijn, is echter afwachten op hoe de situatie in beide landen zich ontwikkelt. Het management van verschillende fastfoodketens gaf echter direct bij aandeelhouders aan een beperkt effect te verwachten. Het argument daarvoor? 'We zijn wereldwijd actief en daarmee redelijk stabiel.' Of dat ook echt zo is, gaan waarschijnlijk pas de kwartaalcijfers van het eerste of tweede kwartaal duidelijk maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden