Glanbia

Analyse Glanbia

Zuivelreus Glanbia in thuisland terug naar boer

17 Februari 2022 - Klaas van der Horst

Zuivelconcern Glanbia behoort, samen met Kerry Group, tot de top van de Ierse zuivelindustrie. Het bedrijf heeft coöperatieve wortels, maar is sinds 1988 beursgenoteerd en staat sinds 1999 bekend onder de naam Glanbia.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de €3,8 miljard omzet in 2020 (de cijfers 2021 zijn er nog niet), werd €2,7 miljard behaald dankzij de kaasproductie. Volgens eigen opgave is Glanbia de grootste in Europa als het gaat om de productie van mozzarella, terwijl het in de Verenigde Staten de grootste is met de productie van American style Cheddar. In totaal verwerkt de onderneming 8 miljard kilo melk, waarvan het grootste deel in de Verenigde Staten. De meeste van de 34 fabrieken staan er ook.

Joint ventures
Naast puur eigen productie, heeft het bedrijf ook een aantal joint ventures lopen. Onder andere met Leprino, de grootste mozzarellaproducent van de Verenigde Staten en met Royal A-ware in Nederland. Eigenlijk is dit een joint venture met een joint venture. Tenminste, zo duidt Glanbia plc het zelf aan.

Het beursgenoteerde Glanbia plc is nog voor bijna 33% in handen van de coöperatie Glanbia. De rest is in private handen. Coöperatie Glanbia is samen met Glanbia plc eigenaar van Glanbia Ireland. Die werkt samen met A-ware bij de bouw en exploitatie van een nieuwe kaasfabriek in Belview, nabij Kilkenny.

De coöperatie bezit 60% van de aandelen in Glanbia Ierland, Glanbia plc bezit de andere 40%. Dit deel neemt de coöperatie nu bij over voor in totaal €307 miljoen.  De Ierse boeren willen weer meer eigen zeggenschap hebben over 'hun' deel van de onderneming.

Wat deze sterkere scheiding van taken en verantwoordelijkheid betekent voor de ontwikkeling van het bedrijf, moet de toekomst leren. In 2020 werd €144 miljoen winst gemaakt, waarvan de coöperatie een mooi graantje meepikte. In de komende jaren hoeft dit niet veel te veranderen, want ook na de volledige overname van Glanbia Ireland behoudt ze nog 31% van de aandelen, maar zal ze zelf wel sterker verantwoordelijk zijn voor de resultaten van de Ierse tak.

bar
Een van de energierijke sportvoedingsproducten van Glanbia. De divisie sport- en gezondheidsvoeding gebruikt wei-derivaten, afkomstig van de kaasproductie, als kern-ingrediënt voor haar producten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden