Shutterstock

Interview Stijn Gille

'Ik sta open voor de Nederlandse markt'

16 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Deze week spraken we voor de rubriek 'Food People' met Stijn Gille, eigenaar van kruiden- en sauzenbedrijf Fab's en chef-kok in een restaurant in Leuven. 'Met mijn knowhow als chef-kok en kennis van barbecueën heb ik een streepje voor in het gebruik van de kruiden. Ik heb nu een stoofvleesbinder ontwikkeld die melk- en glutenvrij is, zonder smaakverlies.'

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe is het begonnen met Fab's?
"In het restaurant in Leuven koken we onder meer vegan en voor personen met voedingsrestricties. Samen met een vriend houd ik mij daarnaast bezig met Europese barbecue-wedstrijden. Daar experimenteer ik al jaren met kruiden. Zo ontstond het idee om een eigen bedrijf in kruiden op te richten. Ik heb een producent gevonden die het een en ander voor ons produceert. Het idee is dat ik op den duur stop als chef-kok en volledig mijn eigen zaak draai. Ik ben nu vooral druk met klanten zoeken, en dat is best moeilijk. Dit omdat iedereen zijn eigen netwerk van leveranciers heeft."

Wat merk jij van de huidige grondstoffenrally?
"Ik heb daar op dit moment nog geen last van. Maar ik vermoed dat dit wel gaat komen bij onze volgende orders. De prijzen van kruiden gaan zeker ook stijgen."

Wat zijn jullie logistieke uitdagingen?
"We hebben nog geen leveringsproblemen bij Fab's, maar het is wel te zien in de restaurants: er worden andere producten geleverd dan gevraagd. Ook blijven goederen uit, zoals bepaalde soorten vlees. Ik hoor van collega's dat er momenteel veel zaken misgaan met bestellingen en dat er tekorten zijn. Ik probeer in ons restaurant dan een leuk alternatief te hebben. Tekorten zijn een grote opgave, dat wel."

Welke kansen biedt de coronacrisis jou?
"De oprichting van Fab's is begonnen in de coronacrisis. Heel onfortuinlijk, alle restaurants waren natuurlijk gesloten. Wij hebben juist in die periode gepromoot via social media. Bijvoorbeeld om voor barbecue-vlees goede kruiden aan te bieden. Mijn dochter heeft mij hierbij geholpen. De bestellingen liepen destijds meteen goed; er is veel animo. Wat ik geweldig vond aan de coronaperiode, is dat ik weer terug aan tafel zit. Vrienden en familie hadden ineens meer tijd, en ikzelf ook. Zo heb ik meer balans gevonden in werk en privé."

Wat merk je van de hoge energieprijzen?
"Voor Fab's is dat niet van belang, omdat de opslag van de kruiden in mijn woning plaatsvindt. In het restaurant speelt dit wel; hier zijn elektriciteit en gas flink gestegen. Gelukkig konden we wel open blijven in de winter."

Wil jij groeien met Fab's?
"Ik wil zeker groeien. Ik lever nu aan een paar restaurants en één grote kippenboer, en ben bezig de markt te verkennen. Ik wil echt iets aanbieden dat anders is dan anderen. Met mijn knowhow als chef-kok en kennis van barbecue en allergenen, heb ik een streepje voor. Ik heb bijvoorbeeld nu een stoofvleesbinder ontwikkeld die melk- en glutenvrij is, en geen smaakverlies kent. Dat lijkt mij een toppertje om mee de markt op te gaan. Ik vind dat producten niet duur hoeven te zijn, en maak vooral gebruik van betaalbare ingrediënten. De markt is nog niet zo groot. Zo maak ik als chef-kok crumbles van noten in plaats van brood, dat maakt het crunchy. Ook werk ik met glutenvrij boekweit bloem. Dat gebruik ik voor gerechten als cheesecake en fondant cakejes. Hierin boet ik nooit in op kwaliteit."

Wat is voor jou de grootste uitdaging in de foodbusiness?
"Dat is om bedrijven te vinden die met onze kruiden aan de slag willen. Gelukkig kennen mensen mij in het voedingswereldje als chef-kok. Particulier verkoop ik al, nu nog de grotere spelers benaderen. Ik sta ook open voor de Nederlandse of Duitse markt."

Heb je passies naast je onderneming?
"Mijn passies zijn culinaire ontdekkingstochten in andere restaurants. Ook houd ik van citytrips, en doe ik internationaal mee aan wedstrijden met mijn barbecue-team. Fitness is ook een passie om alles in balans te brengen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden