Shutterstock

Nieuws Export

Brazilië haalt Nederland in op exportmarkt

3 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De Nederlandse landbouwexport is vorig jaar met 10% gestegen en daardoor voor het eerst door de grens van €100 miljard gegaan. Zo bleek recent uit cijfers van Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Brazilië presteert nog nét even wat beter. De export vanuit het Zuid-Amerikaanse land steeg afgelopen jaar met 20% tot €106 miljard. Dat is €2 miljard meer dan Nederland en dus heeft Brazilië ons ingehaald op de wereldwijde exportmarkt.

Brazilië heeft afgelopen jaar dus €106 miljard aan landbouwgoederen geëxporteerd. Het Zuid-Amerikaanse land neemt daardoor de nummer twee positie op de exportmarkt voor landbouwgoederen over van Nederland. De nummer één zijn nog altijd de Verenigde Staten. Opvallend is de groei van de Braziliaanse landbouwexport wel. Volgens verschillende analisten steekt de groei behoorlijk af tegen de algehele ontwikkeling van de economie in het land. "Het is een welkome meevaller, al kleven er tegelijkertijd ook nadelen aan de ontwikkeling", wordt gemeld door Agroberichten Buitenland.

Zo is de gemiddelde prijs voor voedsel in Brazilië afgelopen jaar ook met zo'n 10% gestegen. Daardoor heeft inmiddels de helft van de Braziliaanse bevolking te maken met matige of ernstige voedselonzekerheid. Bovendien levert de export van agrarische producten maar een beperkte bijdrage aan de werkgelegenheid, stellen analisten. Bij Agroberichten Buitenland staat: "De bijdrage aan de welvaart en het tegengaan van inkomensongelijkheid is daardoor minimaal."

Tenslotte waarschuwen analisten dat het resultaat van de oogst sterk bepalend is voor de exportwaarde. Nu het land geteisterd wordt door overstromingen en droogte zijn diverse prognoses al omlaag bijgesteld. "Het feit dat Brazilië afhankelijk is van een klein aantal bulkproducten maakt het land kwetsbaar."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Vlees & Eiwit

Export Braziliaans varkensvlees zit in de lift

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden