Givaudan

Analyse Jaarcijfers

Givaudan berekent hogere grondstofprijzen door

31 Januari 2022 - Linda van Eekeres

Givaudan Group voert dit jaar in samenwerking met de klanten prijsverhogingen door om de hogere kosten voor grondstoffen te compenseren. Door de hogere inputkosten en uitdagingen in de supply chain viel de winstmarge afgelopen jaar tegen. De koers daalde na publicatie ruim 6%. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van Givaudan groeide in alle productsegmenten en geografische gebieden. De totale omzet steeg met 5,7% naar 6,7 miljoen Zwitserse Frank. Omgerekend is dat - bij de huidige wisselkoers - €6,4 miljoen. De nettowinst steeg met 10,5% vergeleken met één jaar eerder en komt uit op 821 miljoen Zwitserse Frank (oftewel €789 miljoen). Op zich zijn dit geen slechte cijfers, maar waar de omzet overeenkomt met de prognose van analisten, valt de winst lager uit. Ook ligt het dividend dat per aandeel wordt uitgekeerd, met 66 Zwitserse frank, ruim 1 Zwitserse frank lager dan waar analisten op hadden gerekend. Toch is dit 3,1% hoger dan vorig jaar.

Behalve met hogere inputkosten, had Givaudan afgelopen jaar te kampen met aanhoudende uitdagingen in bepaalde delen van de toeleveringsketen. Givaudan maakt smaakstoffen voor dranken en voeding en geurstoffen voor verzorgingsproducten en wasmiddelen. Vooral in de laatste groep drukte de suplly chain op de Ebitda-marge. Givaudan is wereldwijd de marktleider en actief op 181 locaties en heeft 77 productielocaties. Het aantal werknemers bedraagt wereldwijd 15.852. In Nederland is het concern vertegenwoordigd in Naarden, Barneveld en Ede. In Ede nam Givaudan in 2017 kaas- en bouillonmaker Vika over.

De financiële doelen voor 2025 van de smaak- en geurstoffenproducent blijven overeind: een organische omzetgroei van 4% tot 5% op een 'like-for-like'-basis en een vrije kasstroom van minstens 12%. Beiden gemeten als een gemiddelde over een periode van vijf jaar.

Tegenvallende winstmarge reflecteert op beurs
Op de Zwitserse beurs waren de tegenvallende winstmarge en het lagere dividend zichtbaar in de koers van Givaudan Group. Het aandeel opende op vrijdag 28 januari op 3.840 Zwitserse frank en zakte diezelfde dag zo'n 6% in waarde. Het koopadvies van JP Morgan blijft 'houden'. Ook het koersdoel staat ongewijzigd op 4.200 Zwitserse frank.

Het aandeel van Givaudan zat de afgelopen weken al in mineur en daalde sinds begin dit jaar; voor de publicatie van de jaarcijfers was de daling 15%. Als je een heel jaar terugkijkt, dan is het beeld positiever. Aan het begin van de middag was vergeleken met een jaar geleden sprake van een stijging van bijna 7%. Vandaag (31 januari) zit het aandeel weer enigszins in de lift. Begin van de middag was de koers met 2% gestegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden