Albert Heijn

Nieuws Retail

'Prijsstijgingen zijn voor de retail onvermijdelijk'

20 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Uit een nieuw rapport van marktonderzoeksbureau NielsenIQ blijkt dat Albert Heijn en Jumbo afgelopen jaar marktaandeel hebben gewonnen, vooral ten koste van Superunie. Dat gewonnen marktaandeel is grotendeels afkomstig uit 'online omzet'. De totale omzet van thuisbezorging bij Nederlandse supermarkten steeg met 30%.

Afgelopen jaar kwam de omzet van Nederlandse supermarkten uit op €44,6 miljard. Dat is 1,7% meer dan een jaar eerder. Al is dat beeld wat vertekenend, omdat 2020 een extra week kende. In absolute zin daalde de omzet met 0,2%. Net als in het eerste jaar van de coronapandemie, werden veel meer boodschappen via internet besteld. De zogenaamde 'online omzet' steeg met 30% naar €2,4 miljard. Bij Albert Heijn is thuisbezorging inmiddels goed voor 10% van de totale omzet. Verder profiteerden supermarkten van extra verkoop van sigaretten, bier, kaarsen, batterijen en tijdschriften.

De hiervoor genoemde keten is de grootste supermarkt van ons land, met een marktaandeel van 35,9%. Daarna volgt Jumbo, met een aandeel van 21,8%. Superunie, waaronder Dirk van den Broek, Coop en Plus, vallen moest afgelopen jaar marktaandeel inleveren. Dit jaar wordt wel een uitdagend jaar voor de Nederlandse supermarktketens. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat prijsstijgingen onvermijdelijk zijn. "Hoewel deze prijsverhogingen een positief effect op de omzet zullen hebben, is het de vraag of consumenten evenveel blijven kopen", meldt de organisatie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Ondernemen

Ahold Delhaize houdt marges op peil

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden