Sasha Turkina / Shutterstock.com

Nieuws Heineken

Mogelijk einde aan acties na nieuw cao-bod Heineken

18 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Onder druk van meer stakingen heeft Heineken maandagavond bij vakbond FNV een nieuw, beter eindbod neergelegd voor de nieuwe cao. FNV legt dit deze en volgende week voor aan de 1.250 aangesloten leden. Als zij instemmen, komt er een einde aan de acties bij de brouwerijen en frisdrankfabriek Vrumona. Heineken heeft het bevriezen van de loonschalen van tafel gehaald, en daarmee de blijvende ongelijkheid die dat zou veroorzaken tussen oudere en jonge collega's.

Afgelopen vrijdag 14 januari werd er voor het eerst in meer dan een kwart eeuw gestaakt bij de Heineken-brouwerijen; de vestigingen in Den Bosch en Zoeterwoude werden stilgelegd. Ook werd er gestaakt bij Vrumona in Bunnik, een onderdeel van het bierconcern dat ook onder de cao voor de brouwerijen valt.

Druk op de ketel
Het verbeterde eindbod wordt deze week voorgelegd aan de FNV-leden van Heineken. De uitslag hiervan wordt 27 januari bekend. "De leden zijn nu aan zet. Zij hebben het verschil gemaakt door massaal op te staan en actie te voeren. Daarvoor verdienen ze een compliment," aldus Suijker. "We hebben de afgelopen dagen flink druk op de ketel gezet bij Heineken, met onze staking van vrijdag en de dreiging met nog meer acties deze week. Dat heeft ertoe geleid dat zij onze kant zijn opgekomen", aldus Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie.

Volgens FNV is de loonsverhoging die Heineken biedt nog steeds te mager. De schalen stijgen extra (met € 40), bovenop de 3,5% die het bedrijf eerder bood. Daardoor gaan de meeste werknemers van het bierconcern er nu ongeveer 1% tot 1,5% extra op vooruit in twee jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden