Harald Schmidt / Shutterstock.com

Analyse Mondelēz

Mondelēz in een positieve flow op beurstoneel

17 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Mondelēz zit in een positieve flow op het beurstoneel Het Amerikaanse voedingsbedrijf kondigde vorige week aan dat de overname van Chipita Global is afgerond, en dat was direct te zien aan de klimmende lijn op de beurs. Door de overname wordt het assortiment bakkerijproducten vergroot.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mondelēz heeft met de overname van Chipita Global als doel om wereldleider te worden in snacks. "Via Chipita Global zetten we Mondelēz International op de kaart als producent van croissants en andere ovengebakken lekkernijen. Dit draagt bij aan een versnelde groei in heel Europa. Het zal ons specifiek helpen om een grotere aanwezigheid uit te bouwen in belangrijke snelgroeiende markten in Centraal- en Oost-Europa", aldus Vince Gruber, executive vice-president bij Mondelēz Europe. Chipita Global is veertig jaar geleden opgericht in Griekenland.

De overname van Chipita Global bouwt voort op de voortdurende uitbreiding van Mondelēz naar snelgroeiende snacksegmenten. In 2021 nam het bedrijf het Britse Grenade over. Ook werd Gourmet Food Holdings ingelijfd, een Australisch voedingsbedrijf van koekjes en crackers. Ook het Amerikaanse Hu werd overgenomen.

Koekjesfabriek LU
In België is Mondelēz vooral aanwezig als grote speler in chocolade- en koekproducten met LU, Milka en Côte d'Or in haar portefeuille. In het Belgische Namen zit eveneens de productie van smeltkaas. De koekjesfabriek van LU in Herentals is de grootste koekjesfabriek in Europa, met een productie van 85.000 ton per jaar.

Recyclen plastic afval
Mondelēz heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In november kondigde het bedrijf aan zich aan te sluiten bij Circulate Capital Ocean Fund (CCOF). Dit is een beleggingsbeheerbedrijf dat bedrijven helpt investeren in duurzaamheid. Hiermee zet het Amerikaanse foodbedrijf een stap in het verzamelen en recyclen van plastic afval wereldwijd. "Deze investering markeert een cruciale stap voorwaarts in onze bijdrage aan een circulaire economie voor kunststoffen en is een duidelijke demonstratie van onze langetermijndoelstelling van netto-nul-afval," aldus Dirk Van de Put, voorzitter en Chief Executive Officer van Mondelēz.

Zoals gezegd, klimt Mondelēz omhoog op de beurs, na het nieuws van de overname van Chipita Global. Op vrijdag 14 januari sloot het foodbedrijf de beursweek af met een aandeel van $68,1. Op maandag 10 januari stond Mondelēz nog op $67,4. Het bedrijf noteerde in december lagere resultaten met een dieptepunt van $58,5 op 1 december, toen het nieuws over omikron bekend werd gemaakt.

Uitdagingen genoeg voor dit foodbedrijf, dat ook de stijgende inflatie in de Verenigde Staten moet doorberekenen. Om die reden verhoogde het de prijzen met 3,1% in het derde kwartaal. De omzet van Mondelēz steeg in het derde kwartaal van 2021 met bijna 8%, vooral als gevolg van een groei in de verkopen en de gunstige wisselkoersen. Met de overname van Chipita Global en een goed derde kwartaal ziet het Amerikaanse bedrijf de toekomst voor nu in ieder geval solide tegemoet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden