robert coolen / Shutterstock.com

Nieuws Picnic

Picnic lijdt verlies ondanks kapitaalinjectie

10 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Boodschappenbezorgdienst Picnic heeft met haar activiteiten in Nederland en Duitsland in 2020 een verlies geleden van ruim €44,8 miljoen euro. De omzet verdubbelde wel bijna, tot €455 miljoen, zo blijkt uit de jaarcijfers. Dat werd waarschijnlijk voornamelijk veroorzaakt door de kapitaalinjectie van investeerder Bill Gates.

Een jaar eerder, in 2019, kwam het verlies van de online bezorgdienst hoger uit; op €49,8 miljoen. Picnic investeert nog steeds volop in uitbreiding van zijn activiteiten, waardoor het niet nog meer verlies lijdt. Zo breidde het bedrijf de afgelopen jaren al uit naar Duitsland en kwam daar onlangs Frankrijk bij. Daarnaast blijft Picnic gestaag zijn bezorggebied in Nederland opschalen.

Omzet in Duitsland stijgt
Van de totale omzet van Picnic komt €78 miljoen uit de Duitse markt, en €377 miljoen uit Nederland. De omzet in Duitsland is drie keer hoger dan een jaar eerder. De Nederlandse online supermarkt werd in 2015 opgericht door vier ondernemers, onder wie topman Michiel Muller. Aanvankelijk voorspelde Muller dat Picnic snel winst zou gaan draaien, maar door grote investeringen in groei van het bedrijf pakte dat de afgelopen jaren anders uit. In 2019 werd Picnic nog als concurrent van Albert Heijn gezien. 

Uit de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel blijkt verder dat de financiële buffers van Picnic in 2020 wat krompen. De zogenoemde solvabiliteit daalde van bijna 80 % naar bijna 56 %. Bovendien versterkte Picnic het eigen vermogen afgelopen september, dankzij een kapitaalinjectie van €600 miljoen door een groep geldschieters onder leiding van een liefdadigheidsstichting van Bill Gates. De online supermarkt wil het verse kapitaal investeren in groei in Europa. Vooral in Duitsland en Frankrijk zegt de onderneming te willen uitbreiden.

Het aantal werknemers van Picnic in vaste dienst, gerekend in voltijdsbanen, steeg van 510 naar 937. Daarnaast werken er nog duizenden mensen met tijdelijke dienstverbanden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden