Shutterstock

Achtergrond Carrefour

Carrefour opnieuw in beeld bij Auchan

6 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Auchan, een van de vijf grootste supermarktketens in Frankrijk, heeft opnieuw een oog gelegd op concurrent Carrefour. Mocht de samensmelting echt wat worden, dan ontstaat de grootste supermarktketen van het land. De beurskoers van Carrefour reageerde in elk geval goed, met een plus van 12%.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse hypermarktketen, een winkel waar naast supermarktartikelen ook warenhuisartikelen te koop zijn, Carrefour heeft opnieuw de aandacht getrokken van rivaal Auchan. Dat melden insiders woensdag 5 januari. Die laatstgenoemde zou opnieuw een aanbod voorbereiden voor de overname van Carrefour. In oktober deed de Franse concurrent ook al een poging, nadat gesprekken over een verkoop aan de Canadese retailer Alimentation Couche-Tard begin vorig jaar vastliepen onder verzet van de Franse regering. Auchan deed in oktober een bod van €16,6 miljard, ofwel €21 per aandeel. Uiteindelijk liepen ook daar de discussies over prijs en structuur vast.

Dat de Franse keten nu opnieuw een poging tot overname overweegt, is niet vreemd. Carrefour heeft een marktaandeel van 19,4% in het supermarktlandschap van Frankrijk. Auchan staat op een vijfde plek, met een aandeel van 9,2%. Bovenaan de lijst staat Leclerc, met een aandeel van 22,7%. Na een samensmelting tussen Carrefour en Auchan ontstaat dus ook direct de grootste supermarktketen van het land. Daarmee kan laatstgenoemde ook meteen de uitdagingen in het supermarktlandschap beter aan.

Een van die uitdagingen is de focus op e-commerce. Iets waar supermarktketens in heel Europa mee aan de slag moeten, meldde ook Jumbo Food Group recent al. Carrefour liet recent weten dat het de komende vier jaar €3 miljard investeert in de digitale supermarkt. Vorig jaar werkte het ook al samen met Uber en nam het een belang in bezorgstart-up Cajoo. Auchan heeft meer moeite op dat vlak, omdat een groot deel van de winkels zich in buitenwijken bevindt. Een gebied dat economische moeilijkheden kent.

Piek in beurskoers
Insiders melden bij Reuters dat Auchan al gesprekken heeft gevoerd met private equity-bedrijven om samen te werken aan een bod. Als gevolg van het nieuws is de beurskoers van Carrefour afgelopen week fors gestegen. Donderdag 6 januari werd geopend op €18,01 per aandeel. Een stijging van iets meer dan 4% ten opzichte van een dag eerder en een plus van bijna 12,5% vergeleken met vorige week. Inmiddels stijgt de beurskoers al voor de achtste dag op rij, de langste reeks in vier jaar en het hoogste niveau sinds februari 2019. Carrefour heeft nu een marktwaarde van €13,5 miljard.

Zowel Carrefour als Auchan heeft overigens niet gereageerd op de geruchten. En daarbij zou het ook niet vreemd zijn als de samensmelting opnieuw tot verzet vanuit de Franse regering komt. Helemaal met de presidentsverkiezingen in aantocht, die zijn in april. Een overname kan immers leiden tot banenverlies als gevolg van overlappingen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox