Shutterstock

Nieuws JBS

JBS: 'Wij screenen onze grondstoffen nauwkeurig'

23 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Nederlandse, Britse en Franse supermarkten meldden eerder rundvlees van vleesgigant JBS te gaan boycotten. Dit na recent onderzoek waaruit blijkt dat er bossen worden gekapt voor de vleesproductie. JBS daarentegen beweert dat het de boeren en grondstoffen sourcet via een digitaal monitoringssysteem. JBS heeft nu pro-actief ruim 14.000 leveranciers geblokkeerd die het beleid niet naleefden.

Zowel Albert Heijn als Lidl Nederland meldden te stoppen met de verkoop van Braziliaans rundvlees. De ketens stoppen met de verkoop na publicatie van een rapport van Repórter Brasil, in samenwerking met milieubeweging Mighty Earth. Daarin staat dat voor de productie van rundvlees bossen in de Amazone worden gekapt, iets wat door producenten in Brazilië altijd stellig werd ontkracht. JBS laat bij FoodNavigator weten dat het inmiddels pro-actief ruim 14.000 leveranciers heeft geblokkeerd die het beleid niet naleefden. 

De uitdaging voor JBS, en de toeleveringsketen in het algemeen, is echter om dezelfde controle over de leveranciers van leveranciers te garanderen. JBS stelt dat het onderzoek gericht is op indirecte leveranciers, waar het bedrijf dus geen grip op heeft. Volgens JBS noemt Reporter Brasil 5 van de 77 directe leveranciers. "Bij die vijf gevallen heeft ons duurzaamheidsteam na een grondige audit, vastgesteld dat op het moment van aankoop werd voldaan aan zowel het Responsible Procurement Policy van JBS als het Monitoringsbeleid van veeleveranciers van het Federaal Parket."

JBS benadrukt dat het monitoringssysteem de hele toeleveringsketen kan monitoren, inclusief de dubieuze indirecte leveranciers die in verband zijn gebracht met illegale ontbossing. "We hebben uitgebreide investeringen gedaan in een nieuw blockchainenabled platform om deze uitdaging te overwinnen en een volledig illegale ontbossingsvrije toeleveringsketen te bereiken." 

Lagere beurskoers
De koers van JBS leed onder het negatieve nieuws. Op vrijdag 17 december stond de koers op het laagste niveau: $12,92 per aandeel. Op woensdag 22 december stond het aandeel op $13,19. Mogelijk dat de recente overname van foodbedrijf King's Group de aandelen licht omhoog duwt. JBS krijgt de belangrijkste regio's van de Italiaanse varkensvleesproductie hierdoor in eigen handen. 

Bron: Refinitiv
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden