Shutterstock

Nieuws Inflatie

Amerikaanse inflatie stijgt in rap tempo door

15 December 2021 - Kimberly Bakker

De inflatie in de Verenigde Staten stijgt in rap tempo door. Het groeitempo bevindt zich zelfs op het hoogste niveau sinds 1982. De stijgende loonkosten - als gevolg van arbeidskrapte - zijn in de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie de belangrijkste reden om de consumentenprijzen te verhogen. 

Het Labor Department in de Verenigde Staten meldt dat de consumentenprijsindex in november met 6,8% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is het hoogste groeitempo in vier decennia – ofwel sinds 1982. Het is tevens de zesde achtereenvolgende maand waarin de inflatie boven de 5% uitkomt. Wanneer volatiele markten – zoals voeding en energie – worden uitgesloten, dan komt de consumentenprijsindex in november 4,9% hoger uit dan een jaar eerder. Dit is het hoogste groeitempo sinds 1991.

Loonkosten doorberekenen
Forse stijgingen in de consumentenprijzen zijn onder meer zichtbaar bij restaurants, supermarkten en fastfoodketens. Afgelopen maand realiseerde die laatste categorie een stijging van 7,9%, de sterkste stijging ooit. Costco Wholesale Corporation heeft de consumentenprijzen afgelopen kwartaal met 4,5% tot 5% verhoogd. Hogere kosten liggen ten grondslag aan die prijsstijgingen. Zo liggen de lonen – als gevolg van arbeidskrapte – hoger. Gegevens van de Atlanta Fed tonen stijgingen aan van 4,3% in november en 4,1% in oktober. Dat zijn de grootste toenames sinds 2007.

Onderzoek van de Conference Board meldt verder dat bedrijven in de Verenigde Staten komend jaar gemiddeld 3,9% van de totale loonsom opzij zetten voor loonsverhogingen. Dat is het hoogste percentage sinds 2008. Daarbij dalen de kosten ook niet. Verwacht wordt dat de kosten voor onder meer rundvlees, varkensvlees, kalkoen en veevoer zeer hoog blijven. Voornamelijk omdat het aanbod ervan beperkt is, of vanwege leveringsproblemen. Dat laatste zal komend jaar wel een minder grote rol gaan spelen, verwachten analisten.  

Rente verhogen
Het inflatierapport van het Labor Department geeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in elk genoeg redenen om de stimuleringsplannen te bespoedigen. Verwacht wordt dat de rente in het voorjaar wordt verhoogd, om zodoende de inflatie te beteugelen. Ook wanneer het consumentengedrag weer meer richting 'normaal' gaat. De coronapandemie blijft een onzekere factor. Als die opnieuw oplaait, dan kan de inflatie nog verder opgedreven worden. De Federal Reserve wil dat koste wat het kost vermijden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden