Plukon Food Group

Nieuws Vogelgriep

Vogelgriep houdt flink in huis in pluimveemarkt

10 December 2021 - Kimberly Bakker

De vogelgriep houdt flink huis op de Europese pluimveemarkt. Van het oosten tot het westen van Europa, de uitbraken spreiden zich als een olievlek uit. Goed nieuws is dat in Nederland diverse beperkingszones recent zijn opgeheven of binnenkort worden opgeheven. Tegelijkertijd worden in België en Frankrijk nieuwe vervoersverboden opgelegd. Het leidt enigszins tot onrust onder Vlaamse pluimveehouders.

Op de Europese pluimveemarkt is 'vogelgriep' hét onderwerp van gesprek. De uitbraken verspreiden zich momenteel als een olievlek. Over de afgelopen dagen zijn in Italië daardoor al vier miljoen dieren afgemaakt, waarvan het merendeel vleeskuikens. Maar ook Bulgarije en Hongarije melden dat over de afgelopen periode flink wat pluimvee afgemaakt moest worden. In Bulgarije werden afgelopen weekend bijvoorbeeld nog meer dan 80.000 vogels geruimd en in Hongarije ging het afgelopen twee weken om bijna 45.000 dieren.

In Polen, de grootste pluimveeproducenten in de Europese Unie, zijn in de maand november meer dan 25 uitbraken van vogelgriep gemeld. Dat is slecht nieuws voor de industrie in het land. Volgens analisten kan het namelijk betekenen dat het land opnieuw een 'slecht seizoen' tegemoet gaat. Een jaar eerder kreeg het daar ook al mee te maken. Dit is funest voor de prijzen én het marktaandeel. In het Verenigd Koninkrijk werden afgelopen maand vijf vogelgriepuitbraken gemeld. Daarmee komt het totaal – sinds de eerste uitbraak – uit op veertig en zijn al ruim 500.000 dieren geruimd.

Het ministerie in Frankrijk bevestigde eind november voor het eerst een uitbraak, op een pluimveebedrijf bij de Belgische grens. In de regio is een vervoersverbod van 10 kilometer ingesteld, wat ook invloed heeft op de Belgische markt. Een deel van het afgebakende gebied bevindt zich namelijk in West-Vlaanderen. Maar ook verderop in België, rond Weelde, is vogelgriep geconstateerd. Het vervoersverbod van 10 kilometer dat daar is ingesteld, raakt ook zes vleeskuikenbedrijven en twee legpluimveebedrijven in Nederland. Opvallend is dat in ons land juist een deel van de beperkingszones zijn opgeheven.

Morren over prijzen
Dat hier een aantal beperkingszones zijn opgeheven, zorgt er ook voor dat de eierprijzen in Nederland niet al te fors lijden onder de vogelgriep. De Amsterdamse index (scharrel bruin categorie m) beweegt al drie weken stabiel €7,90 per 100 eieren. Ook eind oktober, toen een uitbraak werd geconstateerd in Flevoland, vertrokken de noteringen bijna geen spier. De index stond toentertijd op €7,85 per 100 eieren. Hetgeen wat de markt – en dan vooral de onderkant van de markt – hier wel kan beïnvloeden, is de coronacrisis. Dit houdt de vraag lauw, schreven we eerder.

Daarentegen morren Vlaamse leghennenhouders wel over de eierprijzen, meldt het Belgische Vilt. Niet zozeer omdat de markt slechts is – want de vraag is goed en de prijzen staan niet historisch laag – maar omdat door hoge voerkosten weinig beweging in de notering zit. Die kosten kunnen door veel kippenhouders niet worden doorberekend. Mogelijke exportbeperkingen door de vogelgriepuitbraken zorgen tegelijkertijd voor nog meer onzekerheid. "Alles wijst erop dat de prijzen niet de markt weerspiegelen, maar door grote spelers kunstmatig laag gehouden worden", stelt Danny Coulier van de Landsbond Pluimvee.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Marktupdate Vlees

Vakanties zetten vleesmarkten onder druk

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

Nieuws Vlees & Eiwit

Van Rooi Meat ziet omzet groeien tot krap een miljard

Analyse Vlees & Eiwit

Hoe lang nog blijft de rundvleesmarkt stabiel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden