Shutterstock

Nieuws ODE-heffing

Bakkers willen ook recht op SDE++ subsidie

2 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Industriële bakkerijen moeten fors betalen voor energie, en door de ODE-heffing rijst dit nog meer de pan uit. De opbrengst van deze heffing wordt gebruikt voor de regeling Subsidie Duurzame Energie (SDE++). Die wordt gebruikt voor innovaties op het gebied van duurzame energie. Industriële bakkers komen echter niet in aanmerking voor deze regeling. Daarom pleit de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) voor een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ODE is een heffing van de overheid op elektriciteit en gas, die in 2013 is ingevoerd. Deze regeling moet ervoor zorgen dat bedrijven zuinig met energie omgaan. Maar niet alle bedrijven betalen ODE, een aantal sectoren zijn vrijgesteld. Dat zijn sectoren die werkzaam zijn in de chemische reductie, of werken met elektrolytische of metallurgische procedés. Deze bedrijven komen vaak wel in aanmerking voor de SDE++ subsidie. "Voor hen geldt: zij hoeven niet te betalen, maar hebben wel de mogelijkheid om te ontvangen", zegt de NVB die vindt dat alle industriële sectoren evenveel moeten meebetalen aan de ODE.

Industriële bakkers kunnen nu geen gebruik maken van SDE++, omdat een individuele industriële bakker volgens de overheid onvoldoende impact op de CO2-reductie heeft. De NVB gelooft dat als hun leden de krachten bundelen ze wel degelijk effect hebben op de CO2-reductie en dus voor de regeling in aanmerkingen moeten komen.

Kosten stijgen
Door de huidige regels rond de ODE en SDE++ ziet de NVB de kosten voor de industriële bakker toenemen. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij verwacht dat deze komende jaren nog verder gaan stijgen. Daarnaast hebben veel bakkers te maken met stijgende grondstofprijzen en hoge prijzen voor logistiek. Hiermee komt de exploitatie en winstgevendheid van industriële bakkerijen onder druk te staan. Als alle industriële sectoren meebetalen aan ODE en gebruik kunnen maken van SDE++ ontstaat er volgens NVB een gelijk speelveld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden