Shutterstock

Analyse Kaas

Kaasprijs niet van à propos door lockdown-dreiging

24 November 2021 - Wouter Baan

De kaasprijzen houden gemakkelijk stand op hoge niveaus. En hoewel de overheidsmaatregel omtrent het coronavirus mogelijk nog verder worden aangescherpt, raakt de kaasmarkt daardoor niet in verval.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de krappe voorraden de kaasprijzen sinds het einde van de zomer zo hard konden laten stijgen, had vrijwel niemand in de zuivelsector kunnen bevroeden. De DCA-notering voor Gouda en Edam prijkt momenteel comfortabel kort boven de €4.000 per ton. Sinds eind oktober is de rek uit de markt, maar er is geen aanleiding om forse correcties te verwachten. De voorraden waren laag, bleven laag en zijn nog steeds laag. Verwerkers en handelaren claimen 'nee' te moeten verkopen, al motiveren de prijzen ongetwijfeld om veel omzet te draaien.

Stevige bodem
Toen de coronacrisis in maart vorig jaar de kop opstak, raakte de kaasmarkt flink van zijn à propos. De lockdown zorgde immers voor vraaguitval in het foodservicekanaal. Dat remt de consumptie van onder andere cheddar en mozzarella, maar ook Gouda-kaas leed hieronder. Momenteel zitten we in Nederland in een milde lockdown, al kan de kaasmarkt dat prima handelen. Er doen geluiden de ronde dat de maatregelen verder worden aangescherpt tot 'een lockdown'. Ook in Duitsland is dat het geval. Ondanks de dreigingen blijven de kaasprijzen gemakkelijk overeind.

Ondertussen neemt seizoensproductie van melk in Noordwest-Europa weer toe. Omdat kaas minimaal zes weken moet rijpen om uitgeleverd te worden, is het effect hiervan nog niet te merken. Daar komt bij dat de melkaanvoer in Nederland en Duitsland een behoorlijke veer heeft gelaten. In Nederland lag de aanvoer vorige maand ruim 4% onder het niveau van afgelopen jaar. In Duitsland is de krimp ruim 2%. Deze krimp geven aan dat de tekorten in kaas niet 1-2-3 ingelopen worden.

Steun van Kerstvraag
Kaas heeft bovendien concurrentie van boter en magere melkpoeder, die eveneens een puike valorisatie geven. Hoewel kaas voor veel verwerkers nog altijd het beste rekent, is het niet vanzelfsprekend dat de kaasbakken vollopen. Aan de vraagzijde krijgt de markt momenteel nog steun van de naderende feestdagen in december. Ook de komende 2 weken blijven de supermarkten naar volumes blijven vissen. De kaasmarkt heeft dus tot medio december nog goede kaarten in handen.

Daarna zal de vraag afzwakken en zal de oplopende seizoensmatige melkaanvoer merkbaar zijn in de beschikbare uitlevervolumes. Het is waarschijnlijk dat de kaasprijzen daarna een stapje terug doen, al liggen grove correcties niet op de loer. Voor het eerste kwartaal van 2022 doen contractprijzen van ruim €3.500 per ton de ronde wat in historische context een hoog niveau is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden