Shutterstock

Nieuws Kaas

Nieuwe mozzarellafabriek voor de Aziatische markt

19 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Laiterie des Ardennes en dochteronderneming Solarec hebben in het Belgische Baudour een nieuwe mozzarellafabriek in gebruik genomen. De nieuwe installaties levert een jaarlijkse productie van 32.000 ton. De mozzarella die in Baudour wordt geproduceerd, wordt vooral gebruikt voor de Aziatische markt.

De keuze voor Baudour als basis voor de nieuwe productie-eenheid, is strategisch. De nieuwe fabriek ligt in een omgeving waar veel van de leden van de coöperatie hun melkveebedrijf hebben. De kosten voor transport bij de melkaanvoer blijven daardoor laag. Laiterie des Ardennes verwerkt circa 1 miljard liter melk per jaar en realiseerde in 2020 een jaaromzet van €560 miljoen. Er zijn 1.920 melkveehouders aangesloten bij de Belgische zuivelcoöperatie.

Veelbelovend product
De raad van bestuur van Laiterie des Ardennes gaf Solarec drie jaar terug de opdracht om de prijsvolatiliteit voor boter en melkpoeder te beperken. Uit onderzoek kwam mozzarella naar voren als een veelbelovend product. Volgens het bedrijf wordt er wereldwijd elke dag iets meer dan 3,6 miljoen ton van geconsumeerd. Hoewel er de laatste jaren flink wat productiesites voor mozzarella zijn bijgebouwd, vindt LDA dat er nog altijd ruimte is voor extra productie. "De komende jaren zal de markt jaarlijks groeien met 4% tot 5%. Dat is ongeveer 150.000 ton per jaar", zei LDA-directeur Louis Ska daarover. Vooral in Azië stijgt de vraag nog sterk.

Dochteronderneming Solarec heeft over de afgelopen drie jaar een 'vernieuwingsprogramma' opgezet van €125 miljoen voor het maken van onder meer een kaasfabriek, een droogtoren en een boterlijn voor gebak. Deze projecten hebben ruim zestig nieuwe banen opgeleverd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden