Shutterstock

Analyse Glanbia

Glanbia bevindt zich in een zelfverzekerde modus

4 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De Ierse zuivelaar Glanbia is deze week de opvallendste speler op het aandelenbord. Het zuivelbedrijf liet over de afgelopen weken een kleine dip zien, maar al met al is de groei over heel dit jaar groot te noemen. De goede halfjaarcijfers en hoge investeringsgraad liggen hieraan ten grondslag. Kortom: Glanbia bevindt zichzelf in een zelfverzekerde modus. Wat zijn de verwachtingen?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van Glanbia is dit jaar duidelijk opgeklommen uit een dal, al liet het aandeel de afgelopen dagen wel weer een lichte dip zien. Op de beurs in Londen (LON), waar het Ierse zuivelbedrijf al sinds de jaren '80 genoteerd staat, zakte de koers afgelopen vrijdag (1 oktober) naar €14,08 per aandeel. Dat is 3,44% lager dan vijf dagen eerder én een min van 6,46% in vergelijking tot een maand geleden. Kijken we echter naar de resultaten van het afgelopen halfjaar, dan is een flinke plus zichtbaar. Een half jaar geleden, op 6 april 2021, stond de koers namelijk nog op €12,32 per aandeel. Dat is 14,27% lager dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. En jaar-op-jaar is een plus van ruim 35% zichtbaar.

Uitstekende halfjaarcijfers
Een van de redenen dat Glanbia zo goed in haar vel zit, zijn de uitstekende halfjaarcijfers die het medio augustus presenteerde. De omzet van het zuivelbedrijf groeide met maar liefst 20,3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, tot €2,05 miljard. Die groei werd voornamelijk gedreven door de sterke vraag naar producten uit Glanbia's Performance Nutrition portfolio. Deze producten bedienen consumentenmarkten gerelateerd aan sport en lifestyle. Een markt die ook vandaag de dag nog steeds goed presteert. Ook de Nutritional Ingredients tak van het bedrijf presteerde goed.

Naast de stijgende omzet, wist het zuivelbedrijf ook de marges te vergroten. De EBITA (de nettowinst voor aftrek van rentes, belastingen en afschrijvingen) kwam over de afgelopen zes maanden uit op bijna €160 miljoen. Dat is 88% hoger dan een jaar eerder. De aandeelhouders profiteren hiervan. Allereerst wordt het tussentijds dividend met 10% verhoogd naar €0,1175 per aandeel. Ten tweede start het bedrijf een aandelen inkoopprogramma met een omvang van €50 miljoen. Dit gaf de koers een boost. Eind augustus stond het aandeel op €15,18.

De verbeterde resultaten zorgen er onder andere voor dat Glanbia hogere investeringen. Kan doen In het eerste half jaar investeerde het bijna €40 miljoen. Dat was ongeveer 25% meer dan de €30 miljoen in de eerste zes maanden van 2020. Overigens lopen niet al die investeringen vlekkeloos. Het plan van Glanbia en A-ware om in Ierland een kaasfabriek te bouwen, werd in januari 2019 uit de doeken gedaan. Maar de plannen hebben veel tegenwind. In april van dit jaar gaf het hooggerechtshof groen licht, maar milieugroep 'An Taisce' is in hoger beroep gegaan. De hoogste rechter in Ierland zal zich nu over de zaak buigen. Het gaat om een gezamenlijke investering van €140 miljoen.

Goede verwachtingen
Dat laatste nieuws zorgt ervoor dat de koers van het bedrijf afgelopen week een kleine dip liet zien. Al blijkt nu dat het een kortstondige beweging was. Immers, maandag 4 oktober is de koers alweer gestegen naar €14,21 per aandeel. En een neerwaartse tendens lijkt ook niet in het vat te zitten. Voor het complete boekjaar verwacht Glanbia namelijk dat de winst per aandeel met 17% tot 22% te kunnen laten toenemen. Ook als gekeken wordt naar de kasstroom, dan zit het wel goed bij het zuivelbedrijf. Simply Wallst maakt de volgende vergelijking: "De rentedekking van Glanbia suggereert dat het zijn schulden net zo gemakkelijk aankan als Cristiano Ronaldo een doelpunt zou kunnen maken tegen een keeper van veertien jaar." Kortom: investeerders in Glanbia hoeven zich voorlopig nergens zorgen over te maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden