JessicaGirvan / Shutterstock.com

Analyse Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft de wind niet in de zeilen

27 September 2021 - Kimberly Bakker1 reactie

De van oorsprong Nederlandse maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft de wind niet in de zeilen op de aandelenbeurzen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten zakt het concern steeds verder weg. Het verliezen van het ‘Britse staatsburgerschap’ en de invoering van een ‘maximumcommissie’ in New York zijn daar twee redenen voor. CEO Jitse Groen heeft zich over die laatstgenoemde reden al behoorlijk negatief uitgelaten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Just Eat Takeaway staat in Europa genoteerd op de beurs in Amsterdam (AMS). Afgelopen vrijdag (24 september) eindigde de koers voor ons continent op €65,90 per aandeel. Dat is 8,86% lager dan vijf dagen daarvoor én een min van 4,08% met de dag ervoor. Begin september noteerde de koers van de maaltijdbezorger in Europa nog €82,06 per aandeel. In de Verenigde Staten staat het genoteerd op de NASDAQ in New York, onder de noemer van Grubhub. Daar staat de koers momenteel op $15,40 per aandeel. Dat is eveneens fors lager dan één week eerder, toen kwam de koers nog uit op $17,62 per aandeel (-5,35%). De marktkapitalisatie kwam afgelopen week uit op $18,53 miljard. Er zijn – volgens analisten – twee directe redenen voor die weg omlaag.

Brits staatsburgerschap ingetrokken
Een eerste reden dat het Nederlandse maaltijdbezorgconcern zoveel verlies lijdt op de aandelenbeurzen, is het feit dat het 'Britse staatsburgerschap' is ingetrokken. Afgelopen week werd bekend dat Just Eat Takeaway niet meer in de Londense topindex wordt vermeld. Dit omdat het – zo hebben rechters in het Verenigd Koninkrijk bepaald – het niet langer een Brits bedrijf is. "Vanwege de dubbele notering in Londen en Amsterdam heeft FTSE Russell besloten om Just Eat Takeaway uit te sluiten van de FTSE 100-index", zo meldt het.

Het Londense Just Eat Takeaway werd begin dit jaar overgenomen door het in Amsterdam genoteerde Takeaway.com. Hoewel toen werd gezegd dat het hoofdkantoor naar Londen zou verhuizen en de Nederlandse markt de deur werd gewezen, blijkt nu dat die optie nog overwogen wordt. Die twijfel is voldoende om de maaltijdbezorger van de FTSE-indices te verwijderen. De vrijgekomen plek wordt voor nu ingenomen door een winkel van Morrisons of Merritt's.

'Maximumcommissie' slecht nieuws
Halverwege juli werd de overname van het Amerikaanse Grubhub afgerond, waardoor Just Eat Takeaway zich een van de grootste bezorgketens ter wereld mag noemen. De keten heeft inmiddels locaties in vijfentwintig landen. Maar, ook op deze nieuwe markt (de Verenigde Staten) heeft de maaltijdbezorger de wind ook niet in de zeilen. De stad New York heeft namelijk ingestemd met een wet die ervoor zorgt dat maaltijdbezorgingsbedrijven 'slechts' maximaal 15% commissie mogen doorberekenen aan restaurants. Normaal kunnen die commissies oplopen tot 30% van het bestelbedrag. Het doel is om de kleinere restaurants te helpen bij het herstel van de coronacrisis.

De nieuwe wet kan grote gevolgen hebben voor maaltijdbezorgers als Just Eat Takeaway. CEO Jitse Groen heeft zich dan ook al furieus uitgelaten over het plan. Groen noemt de nieuwe wet 'ongrondwettelijk' en slecht voor restaurants én bezorgers. "De maximumcommissie zorgt ervoor dat klanten meer bezorgkosten moeten betalen. Dat leidt tot minder bestellingen. En dat is slecht voor restaurants én bezorgers."

Zet de weg omlaag door?
Of de weg omlaag wordt doorgezet, is overigens nog wel de vraag. Hoewel bovengenoemde zaken afgelopen weken voor een duidelijke daling zorgden, staat Just Eat Takeaway wel bekend om zijn wisselvallige koers. Over de afgelopen zes maanden werden meerdere dieptepunten bereikt: €72,40, €66,42 en €65,90 per aandeel. Maar, pieken waren er ook: €92,60, €79,81 en €82,06 per aandeel. Kortom: het is lastig om te voorspellen waar de koers naartoe zal bewegen. Duidelijk is wel dat thuisbezorging hoe dan ook in trek blijft onder consumenten. Dus daar zal het niet aan liggen. De vraag is wel of die bestelbedragen weer zakken nu consumenten ook weer buitenshuis mogen eten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden