Bjoern Wylezich/Shutterstock

Analyse DekaMarkt

DekaMarkt breidt uit en is opzoek naar eigen identiteit

14 Juli 2021 - Linda van Eekeres

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaf vrijdag 9 juli groen licht voor de overname van 80 Deen-winkels door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Met de overname van 19 winkels is DekaMarkt straks marktleider in Waarland, Breezand, Zijdewind en Almere. Het totale marktaandeel stijgt met 0,4% naar 2,2%. Daarmee haalt DekaMarkt Hoogvliet in. DekaMarkt zal zich nog wel een eigen identiteit moeten aanmeten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De historie van DekaMarkt gaat terug tot 1941, toen Dirk Kat zijn eerste kruidenierszaak in Velsen-Noord opende. Die winkel werd hetzelfde jaar gesloopt door de bezetters en in 1949 werd de eerste zelfbedieningswinkel van Dirk Kat, genaamd Kijkgrijp, geopend. DekaMarkt telt vanaf dat jaar en bestaat dus 72 jaar. Kijkgrijp IJmuiden opende in 1955 de deuren, als eerste echte supermarkt van Nederland. Pas in 1986 werden alle filialen DekaMarkt.

DKM Holding B.V. valt onder Detailresultgroep, samen met Dirk van den Broek. In 2008 bundelden beide familiebedrijven de krachten. Recent werd duidelijk dat die samenwerking een keerzijde heeft en de supermarkten zich te weinig van elkaar onderscheiden. Er is daarop besloten dat de aansturing niet meer centraal gebeurt, maar per keten. Dirk kan zich zo meer op 'discount' toeleggen, terwijl DekaMarkt zich als een 'fullservice'-supermarkt wil gaan profileren. De veranderingen moeten deze zomer doorgevoerd zijn. Er zijn ook wisselingen in de top. Ceo Albert Voogd heeft Detailresultgroep deze maand na twee jaar verlaten. Financieel directeur Bart Oprel is nu de enige bestuurder. 

In 2020 kondigde DekaMarkt een nieuwe formule aan, die dat jaar zou worden doorgevoerd. Afgelopen november opende DekaMarkt in Heemstede een pilotvestiging waarin gemak en vers de hoofdrol spelen, met logische shoppingroutes langs een uitbreiding van het assortiment. Eind vorige maand meldde Distrifood echter dat DekaMarkt door het coronabeleid het uitrollen van de nieuwe formule nog even in de ijskast zet. 

De overname van de 80 supermarkten van Deen, waarbij er 38 een Albert Heijn worden en 23 Vomar werd vrijdag goedgekeurd door de ACM. DekaMarkt neemt ook de bedrijfsvoering over van het distributiecentrum in Beverwijk (inclusief het personeel) en de faciliteit voor de bereiding van maaltijden in Hoorn. De volgende supermarkten worden een DekaMarkt: Almere (Brink, Regenboogweg, Rembrandtweg), Amsterdam (Lange Vonder, Pampuslaan), Bergen (NH), Blokker, Breezand, Broek op Langedijk, Bussum, Castricum, Heerhugowaard, Hoogkarspel, Limmen, Monnickendam (Graaf Willemlaan), Purmerend (Wagenweg), Waarland, Weesp en Zeist.

In een door Albert Heijn verspreid persbericht over de overname zegt Dirk Kat, directeur van DekaMarkt: "Door deze 19 extra filialen, groeit DekaMarkt naar honderd winkels en zal de slagkracht van de formule groter worden. We zien er enorm naar uit om samen met onze nieuwe collega's op nog meer plekken klanten met onze formule te kunnen verrassen." 

Naar verwachting zal de overname in deze tweede helft van dit jaar zijn afgerond. Het is de vraag of DekaMarkt zich straks met de huidige of de nieuwe formule gaat profileren in de 19 extra filialen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden