Shutterstock

Interview Avocado-olie

Met olie hoge verspilling in avocado’s te lijf

24 Juni 2021 - Jeannet Pennings

Avocado's. Ze zijn lekker, gezond en enorm populair. Maar het product is ook een grote bron van voedselverspilling. Naar schatting bereikt 15% tot 20% van de vruchten nooit het winkelschap. Aanleiding voor de start-up Soilmates om avocado-olie te produceren. Sinds deze week is de olie te vinden in het schap bij Albert Heijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De populariteit van avocado's blijft onverminderd groot. Alleen al in Europa is naar verluidt de afzet in zeven jaar tijd vervijfvoudigd. Dave Le Roux, één van de oprichters van Soilmates, onderstreept die populariteit. "In 2019 werd in Europa 12 miljoen kilo avocado per week geïmporteerd. De verwachting is dat dit aantal over 2020 op 15 miljoen kilo uitkomt. Maar liefst 50% daarvan komt via de haven van Rotterdam binnen. Het afgelopen jaar werden voor het eerst meer avocado's dan bananen geïmporteerd."

Topje van de ijsberg
Le Roux is zelf de vierde generatie binnen een familie die actief is in de avocadoteelt. Toen hij in 2018 naar Nederland kwam om hun afzetmarkt te vergroten, ontdekte hij hoeveel avocado's in Europa nooit de supermarkt bereiken. Omdat ze nog niet rijp zijn of juist overrijp zijn, omdat er een scheurtje in zit of omdat de avocado een gekke vorm heeft. "Het gaat om 15% tot 20% van de avocado's die hier geïmporteerd worden", zo weet Le Roux. "Een deel daarvan wordt gebruikt om bijvoorbeeld guacamole van te maken, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Het overgrote deel heeft als bestemming veevoer of biocompost."

Op de Fruitlogica in Berlijn raakte Le Roux hierover met Sander Breedveld aan de praat. Want hoe zonde is het dat avocado's niet optimaal gebruikt worden? En hoe mooi zou het zijn als de producten meer waard worden voor de boeren? "Zo is het idee ontstaan om iets met al die overbodige avocado's te gaan doen", vertelt Breedveld. "Al snel kwamen we erachter dat olie een heel goed product is om van lelijke avocado's te maken. Bijna alle avocado's zijn geschikt voor avocado-olie, ongeacht de vorm, grootte of rijpheid."

Nog niet heel populair
Le Roux en Breedveld waren al vijf jaar vrienden. De één met een teelt- en financiële achtergrond, de ander met ruime ervaring bij start-ups als Deliveroo en Bloomon. Jasmijn Rijcken maakte het team als topmarketeer compleet. Het Soilmates-avontuur kon medio 2019 beginnen met als eerste product avocado-olie. Een product dat in Nederland nog niet heel populair is. "In de supermarkt staat er hooguit één soort in het schap", zegt Breedveld. "Online wordt er ook wel wat verkocht, maar avocado-olie is simpelweg niet heel bekend in Europa."

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika. Daar is avocado-olie volgens de mannen wel heel populair. "Onder meer bij mensen die diëten aanhangen, maar ook binnen de barbecue-scene. Een groot voordeel van het product is dat het niet alleen hoog in onverzadigde vetzuren zit, maar ook dat het rookpunt op 270 graden ligt. Daarmee kun je avocado-olie het hoogst verhitten van alle oliën, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Ter vergelijking: olijfolie heeft een rookpunt van 160 graden. We vermarkten ons product dan ook als de beste olie om mee te koken."

De avocado-olie wordt geproduceerd in Spanje waar olijfoliefabrikanten met een kleine aanpassing ook avocado's kunnen verwerken. "Het seizoen voor olijfolie loopt van oktober tot begin januari. De rest van het jaar staan de machines stil", vertelt Breedveld. "Avocado's zijn jaarrond verkrijgbaar, onder meer uit Kenia en Peru. Wij werken uitsluitend samen met bedrijven die telen volgens GLOBALG.A.P., zodat de productie geen schade aanricht aan milieu, mens en dier. Avocado's staan bekend als waterslurpers, maar 95% wordt écht op een goede manier geproduceerd."

Significant verschil maken
Voor een fles 'Healthy Oil' worden twintig tot vijftig avocado's gebruikt. Die hoeveelheid hangt af van het product. "Je hebt natuurlijk grote en kleine avocado's, en de ene vrucht bevat meer olie dan de andere", legt Breedveld uit. Le Roux vervolgt: "Daarmee denken we dat we echt een verschil kunnen maken als het om voedselverspilling gaat. Zeker als we ons product via de retail gaan verkopen en onze volumes kunnen opschalen. We zullen het probleem natuurlijk nooit 100% tackelen, maar als we 5 tot 10% van de Nederlandse avocadoverspilling kunnen tegengaan, gaat het al om gigantische aantallen."

Soilmates heeft inmiddels een belangrijke horde genomen. Het is gelukt om bij Albert Heijn een voet tussen de deur te krijgen. Sinds deze week staat de avocado-olie daar in het schap. "En daar winkelt over het algemeen onze doelgroep", zegt Breedveld. "Mensen die een gezonde leefstijl nastreven en kiezen voor gemak én gezond. Uiteindelijk willen we heel Noord-Europa beleveren met onze olie. Met name Duitsland en Scandinavië zijn interessant. Wat in Nederland werkt, werkt daar vaak ook. In mediterrane landen is olijfolie al heel populair. Het is lastig om daar tussen te komen."

Gezondheidsvoordelen benutten
Ondertussen werkt Soilmates ook samen met het Food Innovation Lab van Maastricht Universiteit. Samen met studenten wordt gekeken wat er nog meer met avocado's gedaan kan worden. "We onderzoeken hoe we de gezondheidsvoordelen van avocado nog meer kunnen benutten. In de toekomst kunnen we wellicht meer nieuwe producten op de markt brengen. Producten die gezond zijn en vooral heel erg lekker!"

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden