Shutterstock

Achtergrond Avocado

Milieu-impact avocado hindert consumptie niet

3 Juni 2021 - Jeannet Pennings

Avocado's zijn super gezond en dus is het niet vreemd dat de vrucht afgelopen jaren een enorme opmars heeft gemaakt in Europa. Daar plukt Nederland als doorvoerland de vruchten van. Schijnbaar laat de consument zich niet weerhouden door de nadelige milieueffecten van de avocado.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over smaak valt te twisten, maar dat avocado's in de smaak vallen bij veel consumenten is een feit. In Europa vindt de vrucht gretig aftrek, al doen de Verenigde Staten daar een schepje bovenop. Daar werd de consumptie afgelopen tien jaar ruim verdubbeld. In 2010 aten Amerikanen gemiddeld nog 1,8 kilo avocado's per jaar, inmiddels ligt dat op 3,9 kilo per jaar, zo blijkt uit een recent rapport van Rabobank. De bank schat dat in 2026 de grens van 5 kilo gehaald kan worden. Aangezien nog maar 40% van de Amerikanen avocado's eet, lijkt de rek er nog niet uit in de markt.

Ook in Canada worden er relatief veel avocado's geconsumeerd, gemiddeld zo'n 2,5 kilo per hoofd van de bevolking. Hoeveelheden waar Europa met 1,2 kilo voorlopig nog niet aan kan tippen. Nederland is een van de Europese landen waar de avocado het meest populair is. Naar schatting aten Nederlanders in 2020 gemiddeld 2,2 kilo avocado. Volgens marktonderzoeksinstituut GFK groeide de consumptie vorig jaar van 35% naar 40%. Net als in Amerika heeft de markt ook hier dus nog flinke groeipotentie.

Afzet in Europa vervijfvoudigd
De vrucht is in Europa al jaren aan een opmars bezig. De afzet zou in zeven jaar tijd zijn vervijfvoudigd. En die opgaande lijn zet nog steeds door, zo blijkt ook uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar deelde. In 2020 importeerde Nederland 19% meer avocado's dan in 2019. Nederland is – na de Verenigde Staten – de tweede importeur van avocado's in de wereld en de grootste niet-producerende exporteur van avocado's. Het overgrote deel van de avocado's die in Nederland binnenkomen is bestemd voor het Europese achterland. Ongeveer 9% consumeren we zelf.

Nederland importeerde over het afgelopen jaar 415 miljoen kilo avocado's. Hiermee werd in 2020 voor het eerst voor meer dan €1 miljard aan avocado's ingevoerd. De invoerwaarde steeg met 15% ten opzichte van 2019 en is daarmee de hoogste van alle fruitsoorten (iets meer dan bananen en druiven).

Overigens spant Mexico de kroon als het gaat om de wereldwijde avocadoconsumptie. In het guacamole-land bij uitstek worden jaarlijks 6,5 tot 7 kilo avocado's per hoofd van de bevolking geconsumeerd. Maar Mexico is dan ook veruit de grootste producent van avocado's. Het land produceert bijna 1,9 miljoen ton avocado's per jaar. Op gepaste afstand volgen de Dominicaanse Republiek (600.000 ton), Peru (455.000 ton), Columbia (309.000 ton) en Indonesië (305.000 ton). Voor Nederland is Peru de grootste leverancier: 33% van de avocado's komt daar vandaan.

Gezond, maar niet zo duurzaam
De avocado heeft zijn populariteit vooral te danken aan de gezondheidsvoordelen. De vrucht bevat namelijk veel onverzadigde vetten. Vooral vegetariërs en veganisten zijn dol op avocado, voor hen is het een goede vervanging voor vlees en andere dierlijke producten. Goed in de zin van voedzaam, want wat betreft duurzaamheid heeft de consumptie een keerzijde. Met name het waterverbruik van de avocadoboom is een heikel punt.

Voor de oogst van één avocado is ongeveer 70 liter water nodig, zo blijkt uit cijfers van Water Footprint Network en de Wereldgezondheidsorganisatie. In de droogste delen van Chili kan het waterverbruik zelfs oplopen tot 320 liter. Ter vergelijking: voor de teelt van een sinaasappel is 22 liter water nodig en voor een tomaat 5 liter. Daarnaast is ontbossing, onder meer in Zuid-Amerika en Afrika, een probleem dat deels wordt veroorzaakt door de avocadoteelt waarvoor grond beschikbaar wordt gemaakt. Tot slot speelt in een land als Mexico mee dat drugskartels hun zinnen hebben gezet op de lucratieve avocado-oogst. Dat leidt tot moorden, afpersingen en slechte behandeling van werknemers op plantages.

Weinig alternatieven beschikbaar
De (volgens liefhebbers) smaakvolle avocado heeft dus wel een wat wrange bijsmaak. Het World Economic Forum trachtte vorig jaar nog het bewustzijn daarvan te vergroten. Het is echter aan de consument om de juiste afweging te maken. Gezien de nog altijd stijgende populariteit lijken de nadelen van de avocadoteelt vooralsnog niet op te wegen tegen de voordelen van de vrucht. De consument heeft ook maar weinig duurzamere alternatieven voor avocado, gezien er geen enkele vrucht of groente is die dezelfde voedingsstoffen bevat.

Kortom: de potentie van de avocado in de groeiende markt blijft daarmee onverminderd groot. En ondertussen werken handelaren en producenten samen om de avocadoproductie te verduurzamen en het waterverbruik terug te dringen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden