Gymbites

Interview GymBites

'GymBites moet gezond eten altijd mogelijk maken'

6 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Druk, druk en nog eens druk. Steeds meer Nederlanders herkennen het gevoel. Die bruisende agenda is ook steeds moeilijker te combineren met gezond en vers eten. Camiel Struwer (links) en Jesse Mellema (rechts) zeggen daarvoor een oplossing te hebben. Met hun bedrijf GymBites streven ze ernaar dat elke Nederlander een goede balans vindt tussen verantwoord eten, gezond bewegen en een positieve mindset.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De missie van GymBites: 'Verantwoord eten en gezond bewegen toegankelijk maken voor iedereen'. Oprichters Jesse Mellema en Camiel Struwer hebben daarvoor een formule ontwikkeld, genaamd de 'GymBites-triangle'. "In deze driehoek ligt de focus op de combinatie van voeding, mindset en beweging. Door deze drie componenten te combineren, kan resultaat niet uitblijven", zo vertellen de twee enthousiaste ondernemers.

Waar komt het idee voor GymBites eigenlijk vandaan?
Camiel: "Dat is eigenlijk wel een grappig verhaal. Jesse en ik hadden hiervoor beiden een eigen bedrijf, los van elkaar. Ik was voorheen personal trainer en begeleidde mensen naar een gezondere levensstijl door middel van beweging. Ook toen werkte ik wel met voedingsschema's, maar merkte toch dat veel mensen geen zin hadden om 's avonds na het werk nog in de keuken te staan. Toen kwam ik Jesse tegen, die toentertijd ook een eigen onderneming had, en samen zijn we toen tot dit mooie concept gekomen."

Jesse: "Ik had hiervoor een bedrijf genaamd 'Student Prep'. Dat omschrijf ik zelf eigenlijk als een uit de hand gelopen schoolopdracht. Tijdens de eerste lockdown had ik veel tijd en ik had toen al in mijn hoofd dat ik iets met maaltijden wilde doen. Ik had een tussenjaar en nam altijd eigen eten mee naar werk. Van collega's kreeg ik vaak te horen dat het zo lekker rook. Het stimuleerde mij om gerechten voor andere te maken. Tijdens de minor 'Innovatief sportproduct of dienst' aan de Hanzehogeschool in Groningen kwam ik met het idee voor Student Prep. In acht weken tijd heb ik dat volledig uitgewerkt en op 8 juni ben ik actief begonnen met bezorgen. Dat deed ik toen vooral op de fiets. Het was hetzelfde concept (verse maaltijden bezorgen), maar dan geproduceerd in een studentenkeuken. Toen er een investeerder op ons pad kwam, ging het hele traject ineens heel snel."

Camiel: "Onze investeerder is daarnaast gelijk ook onze coach. Hij geeft niet alleen geld, maar ook veel tips. Daarom zien we onszelf ook niet als start-up. We zien onszelf als een bedrijf dat eigenlijk al op rolletjes loopt. De coronacrisis heeft het hele proces natuurlijk ook versneld. Ik durf ook wel met trots te stellen dat er niet veel bedrijven zijn die kunnen zeggen dat ze net zoveel als ons bereikt en gedaan hebben in vier maanden tijd."

Wat onderscheidt jullie van alle andere maaltijdbezorgers?
Jesse: "In onze ogen is het hele concept uniek. Een van de uitschieters is het feit dat we vending machines leveren voor bedrijven. Dat maakt ons net wat innovatiever dan anderen. Wij willen iedereen 24/7 en 365 dagen een verse maaltijd kunnen aanbieden. Dat kan door de maaltijd uit de muur te halen. Het sorteercentrum van PostNL in Leeuwarden is daar een prachtig voorbeeld van. Daar werken 600 tot 800 mensen die normaal geen keuze hebben voor iets gezonds. Dat kunnen ze nu uit de vending machine halen, vers en door ons aangevuld."

Een voorbeeld van een vending machine gevuld met maaltijd van GymBites in een bedrijfskantine. Foto: GymBites.

Camiel: "Onze inspiratie daarvoor komt uit Azië en Amerika. Daar komt bijna alles al uit de muur. Kijk in welke tijd we zitten, met corona. We kunnen niet gezamenlijk of fysiek met elkaar ergens eten. Zo'n vending machine is dan de ultieme uitkomst. Je hoeft er als bedrijf geen personeel bij te zetten en kan tegelijkertijd wel altijd wat gezonds aanbieden. Naast onze vending machines, willen we ook uitbreiden in het aanbieden van bedrijfslunches. PRA Health Science is een voorbeeld van een bedrijf dat bij ons lunches besteld. Op termijn kunnen we dat hopelijk uitbreiden naar 100 tot 150 maaltijden per dag. Dat is ons doel."

Jesse: "We focussen daarbij ook op persoonlijk contact. Op dinsdag, donderdag en zaterdag bezorgen we de maaltijden en dan gooien we ook alles op social media. Zo proberen we een gevoel te creëren bij het merk. Iedereen weet waar we zijn en wie we zijn, we willen een gezicht laten zien achter het bedrijf. Daarom hebben we ook staanders met flyers in Amsterdam en Groningen. Mensen moeten ons associëren met GymBites en dat moet een positief gevoel oproepen."

Is gemak ook een van de thema's die komende jaren meer gaat terugkomen, volgens jullie?
Jesse: "Ja, 100%. In Nederland zie je momenteel bepaalde trends in de markt: online bestellen, gemak en gezondheid. Consumenten willen vandaag de hele weg volgen: van grondstof tot het bord of de koelkast. Bedrijven worden steeds transparanter. Een van die trends is dus gemak. We leven in een 24-uurs-economie. Mensen verwachten dat je iets binnen 24 uur bezorgd krijgt. Duurt het langer, dan haken ze steeds sneller af. Wanneer je thuiskomt van werk, dan wil je meten eten. Dat zie je in extreme mate bij drukke ondernemers of bijvoorbeeld het zorgpersoneel. Er is geen tijd om een gezonde maaltijd te bereiden. Met GymBites willen die mensen toch een mogelijkheid geven om gezond te eten."

Je noemt die transparantie. Waar halen jullie je grondstoffen dan vandaan? Werken jullie daarvoor samen met lokale ondernemers?
Jesse: "Op dit moment hebben wij twee leveranciers. De groothandel en ons eigen netwerk. Die laatste betreft de slager van mijn broer. Die levert onze vleesproducten. We willen op termijn wel samen gaan werken met lokale, Groningse ondernemers. Zo zijn we momenteel in gesprek met iemand die biologische zuivelproducten produceert. Dat kunnen wij dan in onze maaltijden verwerken. Maar, we willen onszelf niet in de vingers snijden door nu al met zes tot acht leveranciers in zee te gaan. Dan moet je alles namelijk ook vaker controleren en is er zes tot acht keer meer kans dat er iets niet goed is. Dat risico zien we nu nog niet zitten."

Een greep uit de maaltijden van GymBites. Foto: GymBites.

Dat is dus een van jullie toekomstplannen. Zijn er nog meer?
Jesse: "We openen binnenkort ons eigen pand aan de Friese Straatweg in Groningen. Dat is een groot appartementencomplex, met 436 appartementen en daaronder diverse units. Een daarvan, van 128 vierkante meter, wordt van ons en heeft een gloednieuwe keuken erin. Dat wordt onze basis. Er komt kantoortje in, we gaan er intakegesprekken houden, de maaltijden worden er bereid en ook vanaf daar zal het vervoer plaats gaan vinden."

Camiel: "Onze echte droom is om uiteindelijk een eigen sportschool te hebben, met daarin een stukje horeca. Bij de meeste sportscholen ontbreekt die plek om wat te eten of op te halen. En als het er is, wordt het geregeld door een andere partij. Willen straks alles onder één dak kunnen aanbieden. Dat bestaat in Nederland nog niet. Maar, dat is wel echt langetermijnwerk. Voor de korte termijn focussen we ons op het openen van onze eigen keuken, het verkopen van vending machines en het online aanwezig blijven."

Jesse: "We bevinden ons momenteel eigenlijk in een zogenaamde speelfase. We testen er flink op los. Vanaf juni/juli begint het allemaal echt. Dan wordt het pand geopend en moeten de serieuze investeringen betaald worden. Kortom: dan moet er echt verkocht worden. Maar ik denk dat dit moet lukken en onze investeerders ook. Het potentieel is enorm. De markt hiervoor is volgens ons nog lang niet verzadigd."

En, zijn er dan ook nog beren op de weg?
Camiel: "Ik houd niet zo van het woord 'uitdagingen'. Het klinkt altijd wat negatief. Ik zie het meer als kansen. En zoals we net ook zeiden, is het potentieel enorm. Bedrijven geven aan het wel spannend te vinden om gezondere maaltijden aan te bieden. Immers niet al het personeel zit daarop te wachten. Maar uiteindelijk is het ziekteverzuim momenteel hoog en gezondheid speelt daarin een belangrijk rol. Een gezondere maaltijd is dan een mooie manier om je werknemers te ondersteunen."

Jesse: "Ik vind uitdagingen op zich wel een goed woord. Onze investeerder zegt altijd: 'Als het makkelijk was, dan zou iedereen het doen'. Ik vind dat wel een goede opvatting. De grootste uitdaging voor ons zit 'm volgens mij in het creëren van een community rondom het merk. Mensen moeten een gevoel krijgen bij het merk. Ze moeten op het moment dat ze GymBites zien of proeven een positief gevoel krijgen. Dat zou ik echt tof vinden."

Luister ook het audio-gesprek met Jesse en Camiel van GymBites.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden