Shutterstock

Nieuws Fruit

Perenoogst hoger, appeloogst gelijk

5 Augustus 2022

De verwachting is dat de perenoogst in de EU en het Verenigd Koninkrijk dit jaar zal uitkomen op 2,077 miljoen ton. De appeloogst wordt geraamd op 12,168 miljoen ton, dit is vergelijkbaar met de oogst van een jaar geleden. De perenoogst is 20% hoger dan in 2021. De oogst in dat jaar was klein. De oogst van dit jaar hoort bij een van de kleinere van het afgelopen decennium. 

Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bieden de cijfers perspectief voor het komende afzetseizoen.

De Elstarproductie in de EU ligt met de verwachte 364.000 ton 9% hoger dan een jaar geleden. Vooral in Duitsland is de oogstverwachting hoger. De Nederlandse oogstraming komt uit op 101.000 ton en is daarmee vergelijkbaar met met die van 2021 en een van de kleinste van de laatste 10 jaar. Jonagold wordt geschat op circa 1,28 miljoen ton, dit is 4% hoger dan in 2021. De productie ligt op het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. De productie van de Red Jonaprince is hoger, die van de Jonagold en Jonagored is juist lager. 

De oogst van de Goudreinet is 42% hoger en komt uit op 87.000 ton. Het grootste ras blijft de Golden Delicious met 2,06 miljoen ton. Wel is de oogst 5% lager dan een jaar geleden.

Bij de peren komt de oogst van de Conference uit op 937.000 ton. De Doyenne du Comice komt uit op 58.000 ton en is daarmee 26% hoger. Tot slot is de productie van de Abate Fetel met 194.000 ton veel hoger dan in 2021 toen er sprake was van een misoogst. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Meer artikelen lezen? Ontdek nu onze Foodbusiness-abonnementen voor 3 maanden. Hiermee heeft u een flexibel abonnement met toegang tot analyses, achtergronden en prijsinformatie. Zo blijft u op de hoogte van de actuele grondstofprijzen. Kijk voor meer informatie bij onze abonnementen »

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox