Shutterstock

Nieuws Insectensector

Hub for Insect Knowledge start met programmaplan

21 Juli 2021

De stuurgroep van het zogenaamde 'Hub for Insect Knowledge' (HIK) heeft afgelopen week het startsein gegeven voor de uitvoering van het programmaplan. Het doel? De insectensector sneller laten groeien door kennis samen te brengen en te ontwikkelen. Regio Foodvalley is de facilitator van het programmaplan.

De insectensector is een jonge, maar kansrijke sector die zich langzaam ontwikkelt. De huidige sector is versnipperd en verspreid. Om deze sneller te kunnen ontwikkelen is meer samenhang tussen de verschillende partijen nodig. Het 'Hub for Insect Knowledge', afgekort HIK, moet daarom hét verzamelpunt in Nederland worden voor kennis en vragen van en voor partijen die actief zijn in de sectorensector, zowel voor feed, food als non-food. "We maken het verschil door partijen te verbinden en in beweging te brengen. Door sectorale belangen voorop te stellen en tussen én naast partijen te werken, ontstaat een combinatie van partijen die zich richten op groei en innovatie."

Startsein voor programmaplan
Afgelopen week heeft de stuurgroep het startseizoen gegeven voor de uitvoering van het programmaplan. "De afgelopen anderhalf jaar is samen met bedrijven en onderwijsinstellingen gewerkt aan de invulling. De organisaties die al jaren bezig zijn in de insectensector en dus tot de pioniers gerekend kunnen worden, horen hierbij. Het programmaplan vormt de basis van deze samenwerking en is in gezamenlijkheid met de partners opgesteld", zo schrijft het.

In dat plan, dat wordt gefaciliteerd door regio Foodvalley, zijn doelen voor de komende jaren gewerkt, zoals het professionaliseren van de insectenketen, het verduidelijken van de wet- en regelgeving, het doen van onderzoek en kennisontwikkeling in het algemeen. Randvoorwaarden hierbij zijn: onafhankelijk zijn, betrouwbaar zijn, praktijkgericht werken, transparantie geven en niet concurrerend zijn.

De betrokken partners die samenwerken in het plan zijn: VENIK, Wadudu, New Generation Nutrition, InsectoCycle, Coöperatie De Valk Wekerom, Feed Design Lab, Aeres Groep, Schothorst Feed Research, Poultry Expertise Centre, Aeres MBO Barneveld, HAS Hogeschool, WUR – Life Stock Research, LTO Gelderse Vallei, Foodvalley NL, Regio Foodvalley, Christelijke Hogeschool Ede – Lectoraat Dienstbaar Organiseren, provincie Utrecht en provincie Gelderland.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Eiwitshake met meelworm in plaats van melk?

Nieuws Insecten

Eiwitshake met meelworm in plaats van melk?

Insect mag op het menu, maar gaat het gebeuren?

Nieuws Insecten

Insect mag op het menu, maar gaat het gebeuren?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief