Het aantal prijsplussen op de zuivelmarkt is deze week duidelijk kleiner dan vorige week. Meer noteringen blijven stabiel of laten nu een klein minnetje zien. De vloeibare zuivel is echter nog steeds een segment waar de wind vanuit een andere hoek waait.
De roomprijsstijging is wel flink afgezwakt, maar nog steeds aanwezig, magere melkconcentraat houdt het tempo van vorige week nog nagenoeg vast en rauwe melk blijft ook in prijs stijgen. Er zijn diverse verwerkers die wel een beetje meer melk kunnen gebruiken, maar het product wordt steeds schaarser.
In Duitsland en Nederland viel de melkproductie in mei tegen en is er ook nu nog geen sterk herstel, duidelijk anders dan in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. In dat laatste land pluste de mei-aanvoer van melk zelfs met ruim 5%. In Frankrijk was er een kortstondige plus, maar die zakt ook weer weg.
Spotmelk
In de laatstgenoemde landen is daarom nog steeds goedkoper product te koop, maar het voordeel slinkt. In Frankrijk is melk te koop voor 42 of 43 cent per liter, maar dat is 'dunnere' melk dan Nederlandse of Duitse melk en het moet van ver komen. Voor een Noordwest-Europese verwerker is het dan al snel niet meer zo aantrekkelijk, ook al ligt de prijs dicht bij huis bijna of zelfs helemaal een cent of 10 hoger.
{{dataviewSnapshot(46_1749739242)}}
Concentraat
Goedkoper concentraat is er ook nog in Frankrijk en in het VK, maar eigenlijk niet goedkoop genoeg meer om ver te transporteren. En met nu concentraat dat bijna €2.100 per ton noteert, worden de verwerkingsopties kleiner. Voor de kaasindustrie, ijsmakers en kopers uit Zuid-Europa is het nog steeds een interessant product, voor de melkpoedermakers steeds minder.
{{dataviewSnapshot(46_1749739472)}}
Melkpoeders
Dat komt ook doordat de notering van magere melkpoeder al maandenlang in een smal en diep ingesleten spoor zit, met nu eens een klein plusje, dan weer een minnetje. De andere melk- (en wei-) poeders doen bijna hetzelfde, al beweegt de notering van volle melkpoeder iets meer door het veel hogere vetgehalte.
Waar de notering van magere melkpoeder relatief gezien vrij laag blijft, blijven die noteringen van room en boter op een veel hoger niveau. Ook zijn ze minder stabiel dan de poederprijzen.
{{dataviewSnapshot(46_1749739562)}}
Room
Deze week is de roomnotering echter aanmerkelijk minder gestegen dan in de voorgaande weken, terwijl De boternotering een klein beetje terugzakt. Het is echter moeilijk te bepalen of dit een speculatief effect is, of puur een gevolg is van vraag en aanbod. De vraag naar boter blijft nog goed en echte voorraden zijn er nog steeds niet.
Veel melkvet verdwijnt ook in het foodservice-kanaal en in de mozzarella-productie, die nu volop loopt. Deze kaassoort is momenteel met afstand de meest aantrekkelijke soort om te maken, want de vraag is goed, ook voor de export, terwijl er minder melk voor nodig is dan voor foliekaas of andere, hardere kaassoorten en de productietijd ook nog eens veel korter is. De wei is bovendien minstens zo 'rijk' als traditionele wei.
{{dataviewSnapshot(46_1749739738)}}
Foliekaas
De prijs ligt nog wel iets onder die van Goudse foliekaas, maar eigenlijk heel weinig meer. Dat de mozzarella-notering deze week iets harder daalt dan de noteringen van de meeste andere kaassoorten, kan het product wel hebben. En heel dramatisch is de prijsdaling bij de kazen ook weer niet.