ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws grondstoffen

Na tweede zwakke GDT daalt stemming op markt

Eergisteren 11:25 uur - Klaas van der Horst

De jongste GDT-veiling geeft opnieuw een negatief signaal af voor de zuivelmarkt. De gemiddelde verkoopprijs van het product is in dollars uitgedrukt met 5,6% gedaald, terwijl de index met 1,6% is gezakt. Wel is 7,3% meer volume verkocht dan op de vorige veiling.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch is niet alles eenduidig. Naast dalende prijzen waren er ook hogere prijzen. Wat voor Nieuw-Zeeland belangrijk is, is dat de prijs van volle melkpoeder, het grootste product op de veiling, duidelijk daalde (-3,7%). Dat zet de toon en ontlokt commentatoren ook het geluid dat nu 'het positieve momentum in de markt is gedraaid'. Dit moet nog verder blijken, maar het lijkt wel meer aan te sluiten bij het signaal dat Fonterra enkele dagen geleden afgaf met de melkprijsverwachting voor het nieuwe seizoen. Voor het nieuwe melkprijsjaar dat 1 juli begint, blijft de melkprijsverwachting NZ $10 per kilo milksolids, maar de onderkant van de verwachtingsrange is naar beneden bijgesteld op NZ $8,00 per kilo milksolids.

Er zijn echter nog de nodige slagen om de arm te nemen. De prijs van boter bleef relatief stabiel, terwijl AMF (boterolie) juist in prijs steeg. De laatste jaren bewegen deze prijzen doorgaans niet zo onafhankelijk van elkaar. 

Magere melkpoeder zag niet veel verandering in prijs. De sterkste prijsuitslagen waren waar te nemen bij de kazen. De cheddarprijs (Nieuw-Zeelands product) is na een kortstondige piek begin mei weer aan een even snelle duikvlucht naar beneden begonnen. De prijs van mozzarella (Europees aanbod) gaat daarentegen verder omhoog. De verschillende herkomsten van de kazen kunnen een rol spelen, maar de prijsontwikkeling ligt ook in lijn met die van cheddar en mozzarella in het algemeen. 

Lactose wordt nog steeds tegen relatief hoge prijzen verkocht, al nijgt de prijs langzaam iets naar beneden. De gemiddelde verkoopprijs van het geveilde product zag, zoals gemeld, wel een vrij sterke daling van 7,3%. Het verkochte volume zit wel weer in de lift.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden