De Belgische kaasproductie is in 2024 flink toegenomen. Volgens cijfers van Statbel werd in totaal zo’n 137.000 ton kaas geproduceerd, ruim 11,8% meer dan in 2023. Vooral mozzarella en verse kazen zijn populair en die zijn samen goed voor 80% van de totale productie.
De productie van verse kaas steeg met 51,7% tot 22.074 ton, terwijl de productie van mozzarella met 7,9% groeide tot 87.234 ton. Daarmee ligt de totale kaasproductie 25% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De mozzarellaproductie nam met 31% toe ten opzichte van dat gemiddelde, verse kaas zelfs met 102%.
Ook de productie van verse zuivelproducten zat in de lift en groeide 9,5% ten opzichte van de periode van 2019 tot 2023. De afzet van consumptiemelk daalde daarentegen met 5,4%. Een trend die ook in andere landen zichtbaar is. De snelle toename is een gevolg van Solarec dat flink is opgeschaald in de productie van mozzarella en dat de komende jaren wil bijven doen.
Daling halfvolle melk
In totaal werd vorig jaar zo'n 795 miljoen liter consumptiemelk geproduceerd. Halfvolle melk blijft het belangrijkst, al nam die productie met 9% af vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. Volle melkproductie steeg juist met 3%.
De categorie verse zuivelproducten, waaronder yoghurt, desserts, room en gefermenteerde melkdranken groeide tot 732 miljoen liter. Vooral desserts en room trekken de stijging. Yoghurt bleef met 4% groei wat achter.
Minder verpoederd
De melkpoederproductie kreeg een tik en daalde met 10% tot 218.000 ton. Vooral de productie van niet-magere en gespecialiseerde melkpoeders liep terug. Daarentegen steeg de productie van ingedikte melk en wei met 7% tot 66.000 ton. IJs verloor daarentegen terrein: in 2024 werd 60.000 liter geproduceerd, 5% minder dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar.
De Belgische melkaanvoer bij zuivelfabrieken zakte vorig jaar terug tot 4,62 miljard kilo tegenover 4,66 miljard een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.