De Nederlandse eierprijs is in de laatste weken van het jaar licht gedaald. Echte tekorten zijn voorkomen, maar de markt is zeker krap gebleken. In Duitsland houdt de notering ondertussen stand, aangezien de vraag bij onze oosterburen nog sterker is.
De prijs van eieren heeft aan het einde van het jaar een stapje omlaag gezet. De prijs van 100 bruine scharreleieren met de maat M daalde in de laatste twee weken met 35 cent tot €14,90.
De vraag naar eieren bleef vrij sterk, al daalde de prijs iets omdat echte tekorten ondanks de krapte op de markt niet ontstonden. Dat wil niet zeggen dat het nergens in de productieketens hapert. Terwijl scharrel- en kolonie-eieren voldoende leverbaar zijn gebleken, is het voor grote inkopers niet altijd eenvoudig geweest om vrije uitloop- en biologische eieren in te kopen. Naar verluidt kan aan bestaande contracten worden voldaan, maar het inkopen van eieren op de vrije markt blijkt in de praktijk niet eenvoudig.
Duitse eierprijs blijft staan
Ondertussen blijft de Duitse prijs van eieren gelijk. Volgens de Weser-Emsnotering worden eieren bij onze oosterburen voor €15,20 per honderd stuks verhandeld. Dit lag redelijk in de lijn der verwachtingen sinds de Duitse prijs zijn plateau heeft bereikt. Op de Duitse markt is al weken te horen dat de prijzen tot op zijn minst de kerst hoog zouden blijven. In Duitsland geldt de nog sterker dan in Nederland dat de vraag rond de feestdagen topt. De vraag van zowel consumenten als de industrie zijn in deze periode hoger. Dat komt deels door een grotere consumptie van eitjes bij kerstontbijten, maar ook de consumptie van bakwaren en toetjes groeit fors. Dit laatste zorgt niet alleen voor een hogere vraag onder consumenten, maar ook voor een groter industrieel gebruik.
De populariteit van eieren rond de kerstdagen zorgde ervoor dat de industrie anticipeerde op een aanzienlijke last minute boost in de vraag. De industrie anticipeerde op een zeer sterke verkoop, aangezien kerst op een woensdag viel. Dit zorgt voor een forse toename van de eiervraag onder consumenten in de eerste twee dagen van de week. Hierdoor hebben pakstations veel werk aan het bevoorraden van de retail. Dit verklaart waarom de Duitse prijs het hoge niveau vast heeft weten te houden, terwijl de prijzen in Nederland al een stapje naar beneden hebben gezet.
Nieuwjaarsvraag ongewis
De voornaamste vraag die nu boven de markt hangt, is of de prijs komende week standhoudt nu kerst voorbij is. Twee jaar geleden steeg de prijs ook na de feestdagen door een beperkt aanbod. Of de prijzen ook in het nieuwe jaar weer toenemen lijkt wederom een kwestie het aanbod. De vraag blijft tegenwoordig constanter, aangezien de consumenten structureel meer eieren eten dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat de vraaguitval beperkter is dan je op basis van historische resultaten zou verwachten.