Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Uitgangspositie voor wintertarwe in EU goed

17 December 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen maar de uitgangspositie voor de wintertarwe in de EU is niet verkeerd zo blijkt uit het nieuwe Mars-bulletin. Over de wintertarwe in het Zwarte Zeegebied zijn meer zorgen. Door droogte komen de granen moeilijk aan de gang en die achterstand wordt nog niet ingelopen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4 hoger op €233,50 per ton. Op de CBoT leverde tarwe wat in en sloot 0,4% lager naar $5.50 per bushel. Soja daalde nog iets harder dan tarwe en leverde 0,6% in om te sluiten op $9.82 per bushel. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.45 per bushel.

Op de beurs is Parijs zat tarwe in de lift en in zekere zin is dat opmerkelijk. De uitgangspositie voor wintertarwe in de EU is namelijk helemaal niet zo slecht. Dat stelt althans het JRC - het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie - in de decembereditie van het Mars-bulletin. In het grootste deel van de EU was afgelopen maand qua temperatuur mild en het viel met de regen mee na een tamelijk natte start van het nieuwe groeiseizoen eerder deze herfst. Boeren hebben daardoor de kans gekregen ook de laatste stukken wintergraan te zaaien. En wat er gezaaid is, is over het algemeen ook relatief goed ontwikkeld.

Uitwinteren
Rond de Zwarte Zee heeft het JRC wel zorgen over de stand van de wintergranen. "Het zaaien en de vroege groei van wintertarwe werd ernstig gehinderd door een zeer droge teeltlaag. Dat remde de groei en heeft geresulteerd in een zeer matige stand van de wintergewassen", aldus het Mars. Door die matige start is in het oosten van Oekraïne en het zuiden van Rusland de wintertarwe nog niet voldoende winterhard. In het centrale deel van Europa is de tarwe ook nog niet afgehard, maar daar staat het gewas er vitaler op waardoor het beter bestand is tegen een stootje volgens het JRC. Een koudere periode eind november heeft in Centraal-Europa weinig schade gedaan volgens het JRC, mede door de combinatie met sneeuw. In het zuiden van Rusland en het oosten van Turkije is er wel lichte tot matige schade in de laat gezaaide wintergranen.

De Russische tarweprijs zit in de lift. Ikar verhoogde de notering voor Zwarte Zee-tarwe met $6 naar $234 per ton. Dat geeft de Europese en Amerikaanse exporteurs weer wat vertrouwen. De Russische graanvoorraad per 1 december was 21% kleiner dan een jaar eerder. Volgens het Russische bureau voor de statistiek Rosstat lag er op 1 december 31,1 miljoen ton graan inclusief peulvruchten en maïs in de Russische opslagen. Een jaar eerder was dat 39,4 miljoen ton. De grootste daling zat bij tarwe waarvan de voorraad 25% lager is, namelijk 18,7 miljoen ton om 24,8 miljoen ton.

Saoedi-Arabië heeft in een tender 804.000 ton tarwe gekocht voor $262,50 tot $269,89 C&F (franco). Exporteurs uit zo ongeveer de hele wereld hebben meegedaan op de tender. De EU, de Zwarte Zeeregio, Noord- en Zuid-Amerika en Australië waren vertegenwoordigd. Saoedi-Arabië was van plan 595.000 ton tarwe vast te leggen maar heeft dus uiteindelijk ruim 200.000 ton extra gekocht. Roemenië, Bulgarije en enkele Zuid-Amerikaanse landen mogen de bulk leveren volgens bronnen. Ook zouden er één of twee vrachten uit Rusland komen.

Goede oogstprognose drukt prijs
Ondanks een goede vraag naar sojaolie is het Braziliaanse onderzoeksinstituut Cepea niet heel optimistisch over de sojaprijs het komende seizoen. Met name voor de productie van biodiesel in Brazilië en de VS voorziet Cepea een gezonde vraag naar sojaolie. Door een redelijk gunstig verloop van het groeiseizoen in Zuid-Amerika wordt er bijvoorbeeld in Brazilië een recordoogst verwacht. Een goede oogst is doorgaans niet heel bevorderlijk voor de prijzen. Voor maïs verwacht het instituut dat de markt stabiliseert en de komende weken zelfs kan oplopen door een beperkt aanbod. Dat heeft er vooral mee te maken dat het nog even duurt tot de nieuwe oogst op de markt komt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden