De eiermarkt heeft weer een aanzienlijke stap achteruit gezet. Het dieptepunt lijkt nog niet helemaal bereikt, maar de markt zit daar tegelijk niet ver meer vanaf. Inmiddels overlappen de schoolvakanties in Nederland en Duitsland elkaar. Daarnaast heeft Brazilië zijn eierexporten stilgelegd.
De daling op de eiermarkt zwakt nog niet echt af. In week 29 daalde de prijs voor 100 scharreleieren met de maat M met 5 cent, in week 30 nam de prijs met 15 cent af tot €11,70 per 100 stuks.
De zomer is zoals gebruikelijk niet vriendelijk voor de eiermarkt. In deze periode van het jaar is de consumptie van eieren altijd wat lager. Deels komt dat door een lagere vraag naar consumptie-eieren, aangezien zomerrecepten zich minder lenen voor het gebruik van ei, maar ook de vraag van de industrie is lager. In de zomer is de vraag naar bakwaren op zijn laagst. De pluimveevleesmarkt lijkt zijn bodem nog niet bereikt te hebben, al zit de markt daar normaal gesproken nog niet zo ver van af.
In de regel ligt het dieptepunt van de markt midden in de zomer, wanneer de zomervakanties elkaar vrijwel overal in Europa overlappen. In deze periode is het aantal mensen dat op vakantie is op zijn hoogtepunt. Die periode is voor Nederland gestart op 20 juli en duurt tot 17 august. Waarschijnlijk valt het dieptepunt van de markt rond het midden van deze periode. Daarna werkt de markt over het algemeen weer naar de periode na de vakanties toe.
Ook Duitsland daalt door
Ook op de Duitse markt blijft de prijs dalen. Net als in Nederland is de prijs van eieren er met 20 cent gedaald, al ging dat wat geleidelijker dan op de Nederlandse markt. De Weser-Ems notering heeft twee stappen van tien cent naar beneden gezet. Daarmee is de prijs van 100 eieren met de maat M €11,10 per 100 stuks.
Op de Duitse markt is te horen dat er duidelijk minder bij pakstations besteld wordt dan gebruikelijk. In de toelichting van de notering is te lezen dat ook in Duitsland alle vakanties samenkomen. Het gevolg hiervan is dat de Duitse markt in zijn zwakste fase van het jaar beland is. Ondanks aanzienlijke verlagingen, is de bereidheid om te kopen laag. Met name de industrie stelt zich nog afwachtend op in de hoop dat de prijzen verder dalen. De verwachting van analisten is dat de situatie ieder moment kan keren. Daarnaast is er een duidelijke uitzondering voor XL-eieren. Eieren in de hoogste gewichtsklasse verkopen nog altijd goed.
Brazilië stopt eierexport
Ten slotte heeft Brazilië zijn eierexporten stilgelegd. In verband met de uitbraak van Newcastle-ziekte besloot het Braziliaanse ministerie van Landbouw alle exporten van pluimveeproducten stil te leggen. Het is moeilijk om een indicatie te geven van de duur van de situatie. Het land kijkt de situatie van dag tot dag aan en besluit in samenwerking met de exportlanden wanneer maatregelen vervallen. De Braziliaanse eierexport is relatief beperkt, maar groeide tot aan de uitbraak snel. In de eerste vijf maanden van het jaar exporteerde Brazilië ongeveer 12.000 ton eieren. Dat is grofweg een verdubbeling ten opzichte van de exporten in 2023. Het is goed denkbaar dat de ziekte roet in het eten gooit en flinke tikken uitdeelt aan de exportambities van het land.