Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Dalende kaasprijs duwt zuivelmarkt omlaag

27 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt wordt deze week getekend door oplopende prijzen voor vloeibaar product, een aarzelende botermarkt en een richtingloze poedermarkt. De grootste verandering is echter de snel dalende kaasprijs. Niet omdat de procentuele prijsdaling schokkend groot is, maar omdat het belang van de kaasprijzen voor de zuivelmarkt als geheel zo groot is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grootste deel van de Nederlandse melk wordt ingezet voor de kaasproductie. In Duitsland is dat ook het geval, zij het misschien in iets mindere mate dan in Nederland. Niet overal in de productie- en afzetketen is de prijsdaling al even goed voelbaar. Prijsveranderingen worden vaak toch met vertraging doorgegeven, maar zeker de grote producenten en ook een reeks handelaren voelt het tempo van prijsdaling heel direct.

Edammer kaas bijvoorbeeld is in sommige gevallen al voor €3.800 per ton verkocht, terwijl Goudse folie voor €3.850 van eigenaar verwisselde. Ondertussen is ook nog aardig wat product voor €4.000 of meer verkocht. Dat de prijs omlaag moest, was evenwel duidelijk. Producenten leveren steeds ouder product uit, soms van bijna acht weken oud, zo wordt gemeld.

Ook de prijzen van mozzarella en Cheddar zijn omlaag gegaan.

De roomnotering is deze week nog licht verder gestegen, tot een niveau van bijna €8.000 per ton, de boternotering zakte een heel klein beetje terug.  

De vraag is of dit laatste richtinggevend zal zijn voor de komende weken. Met het naderen van de vakantieperiode is te verwachten dat de handel kalmer wordt, maar het aanbod van boter blijft nog wel even krap. Er zal ook weinig nieuw product bij komen, omdat de meeste room met het mooiere weer ingezet zal worden voor de versproductie, niet voor het maken van boter.

De markt voor melkpoeders en weipoeders is erg rustig en ook wel richtingloos. Kopers tonen zich weinig genegen om grote hoeveelheden product in te slaan. Handelaren hopen dat nieuwe kooporders vanuit met name Noord-Afrika wat extra beweging in de markt zullen brengen, maar echt veel verlichting voor producenten en verkopers van melkpoeder is er momenteel niet te ontwaren.

Magere melkconcentraat, grondstof voor onder meer magere melkpoeder, maar ook voor veel andere producten, trok deze week wel heel fel aan in prijs. De DCA-notering steeg met meer van 10% naar €2.005 per ton. Dit komt onder meer omdat de afzet van concentraat voor de versproductie en voor de export naar een reeks Zuid-Europese landen snel aantrok. Dit met dank aan het verbeterde toeristenseizoen. Rauwe melk werd ook iets duurder, vooral in Duitsland. Dit heeft grotendeels dezelfde oorzaak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden