Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Exporteurs scherp door de bocht in tender voor tarwe

26 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De prijsdruk op de tarwemarkt houdt aan. Uit de resultaten van een Egyptische tender voor tarwe blijkt dat exporteurs nog steeds scherp door de bocht komen. Volgens sommige experts willen ze snel nog de silo's leeg maken voor de nieuwe oogst eraan komt. In de VS is de tarweoogst in volle gang en dat zorgt daar voor druk op de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €221 per ton. Op de CBoT was het ook een ballet van rode cijfers afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 1,9% lager op $5.41¾ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare beweging zien en leverde 1,8% in. Dat slotkoers van maïs kwam daarmee uit op $4.25½ per bushel. Bij soja bleef de daling wat beperkter. Soja sloot 1% lager naar $11.63¼ per bushel.

De Egyptische staatinkoper Gasc heeft gisteren in een tender 470.000 ton tarwe vastgelegd. De prijzen lopen van $227 tot $230 per ton FOB (op het schip geleverd). 180.000 ton tarwe komt uit Rusland, 180.000 uit Roemenië, 60.000 ton uit Oekraïne en 50.000 ton uit Bulgarije. De Russische exporteurs lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van de minimumexportprijzen waar het Kremlin over spreekt. De goedkoopste inschrijver was namelijk een Russische exporteur met 60.000 ton voor $227 per ton. Waarschijnlijk willen ze de silo's nog snel even leeg maken voor de nieuwe oogst eraan komt.

Eindelijk warm en droog weer
Europa is in de ban van warm en droog weer. In ons land maar ook in Frankrijk, Duitsland en het VK is een warmere droge periode meer dan welkom. In Oost-Europa en op de Balkan zijn graantelers minder gelukkig met dit weertype. In Roemenië zit er de komende twee weken geen weersverandering aan te komen volgens de weerberichten. Dat is vooral voor de maïs daar ongunstig. Roemenië is de op één na grootste maïsproducent in de EU.

In de VS wordt juist groeizaam weer verwacht in de maïsgebieden. De temperatuur is misschien bovengemiddeld, maar daar wordt ook regen bij voorspeld. De overstromingen in het noorden van de Midwest krijgen maar weinig vat op de markt. Volgens analisten komt dat omdat het lastig is vast te stellen hoeveel schade er is aan de gewassen in het gebied. Sommigen trekken de parallel met 1993 toen overstromingen aan het einde van de lente en het begin van de zomer flink huishielden in de Midwest. Een rally bleef toen ook grotendeels uit. Pas in september, toen duidelijk was hoeveel er echt verzopen was, klom de markt op.

De extreme hitte in de VS lijkt beperkt te blijven tot de zuidelijk prairies. Daar is de tarweoogst in volle gang. Eind vorige week was 40% van de wintertarwe geoogst volgens het USDA. Analisten verwachten dat deze week ongeveer de helft gedorst zal zijn. Als de oogst in Kansas achter de rug is zal het tempo wat afzwakken, verwachten sommige specialisten. De aanbodpiek rond de oogst zal dan ook minder worden.

Speculanten
De druk op de granenmarkt wordt volgens sommige analisten deels veroorzaakt door speculanten die wedden op een verdere daling van de graanprijzen. Voor maïs en soja is het nog te vroeg om wat over de opbrengsten te zeggen maar voor tarwe valt daar in de VS wel wat voor te zeggen. Er zitten grote verschillen in opbrengst tussen regio's, maar gemiddeld genomen wordt er beter gedorst dan eerder verwacht. Een aanpassing naar boven van de Amerikaanse tarweoogst in het Wasde-rapport van juli wordt al min of meer verwacht door sommige specialisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden