Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koopjesjager in zuivel kijkt naar magere melkpoeder

20 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De koopjesjagers op de zuivelmarkt moesten deze week weer in de hoek van de magere melkpoeder zijn. Van dit product gingen de noteringen bij DCA weer omlaag. Ook magere melkconcentraat moest een kleine veer laten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het overige gingen vrijwel alle noteringen omhoog. Die van boter het meest. Dit was waarschijnlijk een soort GDT-effect. Eerder deze week gingen de boterprijzen bij de GDT-veiling fors omhoog, vooral in Nieuw-Zeeland zelf. Dit had als vanzelf ook zijn weerslag op de Europese boterprijzen, die juist waren teruggezakt. Er vond dus een soort rebounce plaats.

{{dataviewSnapshot(46_1718894587)}}

In Europa bestond en bestaat misschien begrijpelijk verzet tegen de hoge boterprijzen, met name bij de retail. Bovendien zit er ook een stevig speculatief element in de boterhandel. Deze twee factoren introduceerden een element van extra twijfel in de botermarkt, waardoor de prijzen tot dinsdag onder druk stonden. Maar de GDT-veiling gaf andermaal aan dat er toch een echte krapte bestaat en niet alleen in Europa. Het blijkt in Europa ook uit verzoeken van producenten om later te mogen leveren.

Markt draait, onderkant trekt bij
Gevolg van alles was dat de prijzen aan de bovenkant misschien niet zo erg veranderden, maar wel die aan de onderkant. Daardoor steeg de notering uiteindelijk toch stevig.
Room deed het toch iets rustiger aan, maar de roomprijs was vorige week ook niet zo hard gezakt als de boterprijs. Bovendien was de spread in prijzen minder groot.

Magere melkconcentraat ging juist iets in prijs omlaag, ook al meldden partijen in de markt dat er tegen het einde van de week juist weer een opgaande lijn was te ontdekken in de prijzen. De vloeibare zuivel heeft in de voorbije week enige tijd last gehad van fabrieksstoringen en een staking in Griekenland, waardoor minder vloeibaar product naar het zuiden ging. Die staking is nu weer voorbij en er komt nu juist extra vraag, zo valt te horen.

Export loopt vrij goed, maar concurrentie uit voorraden
Voor de concentraatmarkt is dit een welkome impuls, want de markt voor magere melkpoeder (wat er vaak van wordt gemaakt) is zwak. Volgens producenten zelfs onnodig zwak, want er wordt redelijk goed geëxporteerd bij de huidige prijzen. Waarbij er ook niet heel veel concurrerend aanbod van elders op de wereld is. Wel is er nog het nodige aan concurrerend aanbod vanuit oude voorraden.

Mozzarella heeft het iets moeilijker om mee te komen, maar bij deze kaassoort heeft de prijs in de voorbije weken al de nodige stappen omhoog gezet, waarmee ook een stevig rendementsherstel is opgetreden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden