Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikerproductie Brazilië valt tweede helft mei tegen

18 Juni 2024 - Redactie Foodbusiness

Suikerassociatie Unica heeft nieuwe data gepubliceerd over de Braziliaanse suikerproductie, en die geven belangrijke inzichten over de mondiale suikerproductie. De suikernoteringen zoeken richting en in India hopen ze op suikerrietplantages dat de moesson meer regen gaat brengen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering in New York staat op het moment op $418,44 per ton en die van Londen op $548,50 per ton. Beide suikernoteringen daalden in de afgelopen vijf dagen licht.

De prijs van ruwe olie zette de afgelopen dagen de stijging voort. Maandag stond de Brent-notering voor ruwe olie op $84,25 per barrel. Na het dieptepunt van 4 juni heeft olie bijna al zijn waarde teruggewonnen. Dat is belangrijk om in de gaten te houden, daar Braziliaanse suikerverwerkers bij hogere olieprijzen ervoor kunnen kiezen om meer suikerriet te verwerken tot ethanol. Dat kan de Braziliaanse suikerproductie drukken.

Braziliaanse suikerrietvermaling blijft in mei wat achter
De suikerrietvermaling in de centraal-zuidelijke regio van Brazilië, een belangrijke productieregio van het land, lag in de tweede helft van mei in vergelijking met vorig jaar 3,4% lager. Dat blijkt uit de laatst gepubliceerde data van de Braziliaanse suikerassociatie Unica. Daarmee komt de suikerrietvermaling in die periode uit op 45,2 miljoen ton. De vermaling is vanaf het begin van het oogstseizoen, dat op 1 april begon, tot eind mei wél hoger dan vorig jaar. In die periode is 140,7 miljoen ton suikerriet vermalen, een stijging van 11,2%.

Uiteindelijk werd er door de centraal-zuidelijke regio in de tweede helft van mei 2,7 miljoen ton suiker geproduceerd, 7,7% minder dan een jaar eerder. Sinds de start van het nieuwe oogstseizoen is de suikerproductie tot eind mei wel 11,8% gestegen. Sinds de start van het seizoen is 7,8 miljoen ton suiker geproduceerd. Het Braziliaanse seizoen heeft namelijk een relatief sterke start gemaakt. Mede daardoor zijn de suikerprijzen momenteel relatief laag.

India hoopt op moessonregen
In India - de op twee na grootste producent ter wereld – blijven de moessonregens achter. Nieuwsmedium Reuters schreef gisteren dat de regenval vanaf 1 juni 20% lager is dan normaal volgens het Indiase meteorologische departement. Dat gaat over bijna alle Indiase regio's. De Indiase suikerproductie is grotendeels afhankelijk van regenval. Een weerexpert vertelt aan Reuters dat als de moesson doorbreekt het regentekort in een mum van tijd kan worden verholpen. Eerder verwachtte het Amerikaanse landbouwministerie USDA voor komend seizoen (2024/25) een toename van de Indiaase suikerproductie met 500.000 tot 34,5 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden