Milcobel

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt koelt af, maar terugval niet aan orde

13 Juni 2024 - Klaas van der Horst

Na een aantal weken met sterk oplopende prijzen, met name voor boter en room maar ook kaas, koelt de zuivelmarkt weer iets af. Van een echte terugval is nog geen sprake, maar toch zijn er deze week voor een aantal commodity's wel lagere noteringen waar te nemen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sterkste daling was er bij magere melkconcentraat. De notering hiervan viel met 6,3% terug. Dit is deels een na-ijl-effect van de Zuid-Duitse overstromingen waardoor veel concentraat een andere bestemming moet vinden. Andere factoren zijn een ruime beschikbaarheid van melk in Frankrijk, Duitsland en Noordoost-Europa en het koele weertype.

Dat laatste is niet behulpzaam bij de afzet van verse zuivel. Dit vrij koele weer lijkt er ook de oorzaak van dat de mozzarellamarkt stagneert, maar daarover verderop meer.

Naast magere melkconcentraat ging ook de boterquotering onderuit, met 4,4% ten opzichte van vorige week. Het is deels een correctie op de snel gestegen prijzen voor melkvet alsook een reactie op een onverwacht laag botercontract van Duitse fabrikanten met Aldi. De supermarktketen heeft een maandcontract afgesloten voor de levering van boter in kleinverpakking voor €6.300 per ton. Dat is enkele honderden euro's onder de spotmarktprijs, maar dat schijnt te komen doordat de leveranciers goedkope, niet-Duitse room als grondstof gebruiken.

Hoe dan ook, de markt schrok ervan. De roomprijs in Noordwest-Europa werd er opvallend genoeg weer bijna niet door geraakt. Veel marktpartijen in de botermarkt verwachten overigens dat de botermarkt relatief hoog zal blijven en dat de prijzen deze zomer wellicht stabiliseren of licht aantrekken, om later dit jaar verder omhoog te gaan. Mogelijk zit hier ook een deel wensdenken in. De boterprijs is al behoorlijk hoog. Alternatieven op basis van plantaardig vet kunnen qua prijs flinke concurrenten zijn.

De kaasmarkt krijgt deze week ook een tikje te verwerken, maar dat is eigenlijk te verwaarlozen vergeleken bij wat er op de botermarkt gebeurt. Met name de markt voor foliekaas voelt iets zwakker aan, waardoor de notering ruim een procent daalt. Mozzarella noteert nog iets hoger, maar ook hier is volgens partijen in de markt toch voorlopig het plafond bereikt. Met een notering van €4.030 per ton is mozzarella overigens relatief goed betaald. Het rendeert daarmee weer beter dan foliekaas, maar mogelijk is deze situatie van korte duur. Veel zal afhangen van het weer, dat grote invloed heeft op de vraag naar mozzarella.

De melkpoedermarkt tenslotte zakt naar het zich laat aanzien weer terug naar de situatie waarin ze maandenlang zat: genoeg aanbod, maar een zwakke exportvraag en relatief lage prijzen. Gelukkig voor de poederproducenten is melkvet duur en maakt de verkoop van boter en room veel goed. De notering voor volle melkpoeder plust door het dure melkvet. Volle melkpoeder is evenwel geen erg veel verhandeld product in Europa.

De weipoedermarkt is ook vrij zwak, maar de WPC's en WPI's (de duurdere wei-derivaten) zijn wel weer goed gevraagd en aan de prijs.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden