Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaasprijzen vlakken af na krachtige opleving

12 Juni 2024 - Wouter Baan

Vrij onverwacht zijn de kaasprijzen in mei hard aangetrokken. Ook begin juni zette de opleving nog door, maar intussen laat de markt een afvlakkende beweging zien. Wat zijn de verwachtingen in de markt? 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een lange stabiele periode gingen de kaasprijzen vanaf de tweede week van mei krachtig omhoog. Hoewel er in de markt wel rekening met hogere prijzen werd gehouden, hadden velen dit snelle stijgingstempo toch niet zien aankomen. De DCA-notering van Goudse kaas steeg in vier weken van €3.800 tot ruim €4.100 per ton. Dit is het hoogste punt sinds nu toe in 2024.

De notering van mozzarella steeg nog veel harder en ging van €3.500 tot €4.000 per ton. De foliekaasprijzen waren in vergelijking met andere kazen wat overgewaardeerd, maar daar is intussen geen sprake meer van.

Afnemers kort gedekt
De opleving is vooral een kwestie van losgekomen vraag in zowel retail als foodservice. Veel afnemers zijn kort gedekt. Als de prijzen dan gaan stijgen, gaat het vaak ook hard. Zeker als de voorraden niet al te ruim zijn. Hetzelfde zagen we in mei ook op de botermarkt gebeuren, waar de voorraden naar verhouding nog krapper zijn. Daarbij sloop er sentiment in de markt omdat er zorgen zijn over de lagere melkproductie in Europa. In mindere mate geldt dit ook voor de Verenigde Staten.

In de tweede week van juni voelt de markt wel kalmer aan. De lucht lijkt wat uit de markt te lopen, zonder dat er sprake is van dalende prijzen. De verwachting is dat de markt de komende weken stabiel blijft. De krappe voorraden zitten in de prijzen verdisconteerd, zo wordt vaak gedacht door marktinsiders.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden