Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hogere boterprijs werkt door in het winkelschap

5 Juni 2024 - Wouter Baan

Op de botermarkt was in de afgelopen weken een heuse rally gaande. De markt lijkt nu weer wat te kalmeren. Ondertussen anticiperen supermarkten op de snel gestegen prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een periode van amper zes weken steeg de boternotering van DCA met ruim €600 tot €6.680 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds de herfst van 2022, toen de hele grondstoffenmarkt in beroering was met veel commodity's op recordhoogte. Op dit moment is de grondstoffenmarkt veel rustiger, maar dat weerhoudt de boterprijzen er niet van om snel aan te trekken.

Lage voorraden
De oorzaak van de opleving moet gezocht worden bij de krappe voorraden. Daarbij zijn veel afnemers kort gedekt. De combinatie van deze factoren maakt de markt buitengewoon grillig. Inkopers buitelen over elkaar heen wanneer de prijzen omhoog bewegen. Zuivelhandelshuizen maken handig gebruik van de gelegenheid door in de stijgende markt posities in te nemen. Boterproducenten vinden het prima, zolang de marktprijzen aantrekken. De roomprijzen zijn nog sneller gestegen dan de botermarkt. Met roomprijzen op €7.740 per ton rekent het intussen niet meer rendabel om hier boter van te produceren.

Sinds deze week lijken de boterprijzen wat af te vlakken en voelt de markt ook rustiger aan. Eindgebruikers maken veel weerstand. Dit is gezien de relatief hoge prijzen niet onrealistisch. Dit wakkert tevens de verkoopinteresse aan bij producenten en handelshuizen. Wel zijn de voorraden nog steeds laag. Gechargeerd gesproken worden er in de eerste helft van het jaar vaak voorraden aangelegd die in kwartaal drie en vier worden uitgeleverd, maar dat is dit jaar onvoldoende gebeurd. Daarmee ligt er een stevige bodem onder de botermarkt.

Aldi verhoogt prijzen
De hogere handelsprijzen voor boter hebben ook effect in het winkelschap. Begin juni heeft Aldi in de Duitse supermarkten de boterprijzen van haar huismerk Milsani verhoogd. Vermoedelijk zullen andere supermarkten volgen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden