Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rust nog niet teruggekeerd op graanmarkt

4 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De graankoersen lieten afgelopen handelssessie geen grote veranderingen zien. Dat betekent niet dat de rust is teruggekeerd. Het weer blijft de drijvende factor. Droogte in Rusland stond gisteren in de belangstelling. Het Russische ministerie deelde overigens nog een sneer uit naar Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 lager op €258,75 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,8% in en kwam daarmee uit op $6.72¾ per bushel. Maïs sloot 0,6% lager naar $4.43½ per bushel. Soja was de grootste daler met 1,7% en kwam daarmee uit op $11.84½ per bushel.

Op het eerste gezicht lijkt het op een lauwe handelsdag die we achter de rug hebben, maar schijn bedriegt volgens sommige analisten. Het weer zorgde onderhuids voor de nodige zorgen. Voor het zuiden van Rusland, het oosten van Oekraïne en het westen van Kazachstan wordt warm en droog weer voorspeld. In centraal Europa zijn het zware buien in de weerberichten die mogelijk schade gaan veroorzaken in de gewassen.

Rusland overweegt om eind deze week landelijk de noodtoestand uit te roepen vanwege vorstschade volgens de Russische minister van Landbouw Oksana Lut, zo schrijft het Russische staatspersbureau Ria. Door de noodtoestand zou de weg vrijgemaakt worden voor claims door landbouwbedrijven bij de verzekering. Verschillende regio's hebben overigens al lokaal de noodtoestand uitgeroepen. Lut wil nog geen concrete bedragen hangen aan de schade die de vorst vorige maand heeft veroorzaakt. De Russische unie van graanhandelaren had het vorige week nog over 1,5 miljoen hectare waar in meer of mindere mate schade was. Via Russische media liet het Russische ministerie van Landbouw ook nog weten dat ze zich niet erg zorgen maken over de hogere importtarieven van de EU. Er zijn voldoende andere markten om naar te kunnen exporteren volgens het ministerie.

Vliegende start van maïs
Het zaaien van maïs in de VS is een heel eind afgerond, zo blijkt uit het Crop Progress-rapport van het USDA. Van het geplande areaal maïs zit 91% in de grond. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 89%, maar vorig jaar was reeds 95% gezaaid. 74% van de maïs staat boven en dat is nipt boven het vijfjarig gemiddelde dat op 73% staat. Deze week is ook voor het eerst de stand van de maïs meegenomen. 75% staat er goed of excellent op ten opzichte van 64% vorig jaar. Het geplande areaal soja is voor 78% gezaaid tegen 73% in het vijfjarig gemiddelde en 89% vorig seizoen. Ruim de helft, namelijk 55% van de soja staat boven. Vorig jaar deze week was dat 69%.

De wintertarwe in de VS staat er iets beter op dan vorige week. 49% van het areaal staat er goed of excellent op tegen 48% vorige week. Vorig seizoen kreeg maar 36% de rating goed of excellent. Van het areaal zomertarwe krijgt 74% de rating goed of excellent. Dat was vorig seizoen 64%. De oogst van wintertarwe in inmiddels begonnen in de VS. 6% van het areaal is gedorst tegen 3% vorig jaar deze week. In Texas is de oogst het verst gevorderd met 33%. De daling van tarwe op de CBoT houdt volgens verschillende analisten verband met de start van de oogst. Het aanbod van tarwe dat direct verkocht wordt, drukt ook wat op de termijnmarkt.

Goede vooruitzichten Australische tarwe
Het Australische economisch instituut Abares kwam gisteren met een nieuwe opbrengstprognose. Voor seizoen 2024/25 verwacht Aberas een Australische tarweoogst van 29,1 miljoen ton. Dat is 12% meer dan afgelopen seizoen en 10% boven het vijfjarig gemiddelde. De koolzaadoogst wordt juist lager ingeschat, tot 5,4 miljoen ton. Dat is 5% minder van afgelopen seizoen maar wel 21% boven het tienjarig gemiddelde.

In Europa heeft koolzaad onder het natte weer te lijden. Strategie Grains heeft de oogstverwachting voor de EU met 180.000 ton verlaagd naar 17,9 miljoen ton. Indien gerealiseerd is de oogst daarmee 10% kleiner dan afgelopen seizoen, voornamelijk door waterschade in Frankrijk en vorstschade in centraal Europa. De verwachte oogst voor zonnebloemen in de EU is verlaagd met 30.000 ton naar 10,7 miljoen ton. Ook de opbrengst van soja valt volgens Strategie Grains lager uit en gaat van 3,11 miljoen ton naar 3,06 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden