Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland gebruikt kwaliteit om graanexport te sturen

4 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Kwaliteit is het nieuwe toverwoord voor Rusland om de graanexport naar eigen hand de zetten, zo lijkt het. Gisteren werd bekend dat met dit argument twee schepen van Aston zijn tegengehouden. De Amerikaanse markt lijkt voor deze berichten overigens gevoeliger dan de Europese.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 lager op €201,25 per ton. In Amerika zaten de graanprijzen in de lift afgelopen handelssessie. Tarwe pluste 2% op de CBoT en kwam daarmee uit op $5.56 per bushel. Maïs sloot 1,2% hoger op $4.31¾ per bushel. Soja sloot ook in het groen, maar met een stijging van 0,7% bleef de stijging wat beperkter dan in de granen. De slotkoers van soja was $11.82¼ per bushel.

Het rommelt onder graanexporteurs die actief zijn in Rusland. Verschillende bronnen melden dat Rosselkhoznadzor, de Russische autoriteit die fytosanitaire certificaten versterkt, geen documenten wil afgeven voor twee schepen van Aston. Het graan zou niet aan de minimale kwaliteitseisen voldoen volgens Rosselkhoznadzor. Volgens de Russische zakenkrant Kommersant is Aston geen kleine speler op de Russische markt. In de eerste helft van seizoen 2023/24 exporteerde het bedrijf 2,7 miljoen ton graan uit Rusland. Daarmee is het na Grain Gates en TD Rif de grootste exporteur.

Prijs in de lift
De situatie bij Aston doet denken aan wat er vorige week gebeurde bij TD Rif. Bij dat bedrijf werd toen de uitvoer van 400.000 ton graan geblokkeerd door Rosselkhoznadzor. Ook daar werden problemen met de kwaliteit als reden genoemd voor het niet verstrekken van de fytosanitaire certificaten. Volgens sommige analisten zou dit een tactiek van het Kremlin kunnen zijn om de graanprijs op te drijven. Hoe het ook zit, de Ikar-notering voor Zwarte Zeetarwe zit nu al een paar weken in de lift.

Spelers op de Amerikaanse markt lijken gevoeliger voor de ontwikkelingen dan de Europese handelaren. Wat de Amerikaanse markt nog een extra zetje geeft, is de lagere koers van de dollar. Dat is gunstig voor de concurrentie van graan uit de VS op de wereldmarkt. Weerberichten spelen eveneens een grote rol op de Amerikaanse markt. Wintertarwe staat er na twee droge seizoenen goed op. Meer zorgen zijn er over maïs. Afgelopen dagen viel er regen in het noorden van de Cornbelt. Dat was in de droge regio ook hard nodig. Dit is echter ook de tijd dat maïs gezaaid wordt en regen en veldwerk zijn geen gelukkige combinatie. Door een langere natte periode - zoals nu in de voorspelling zit - zou volgens sommige analisten de krimp van het maïsareaal harder kunnen gaan dan het USDA al voorzag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden