Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oekraïne ziet kansen voor export, ook buiten Europa

27 Maart 2024 - Alex Jurvillier

De suikerprijzen namen afgelopen week weer aarzelend toe. Cijfers van de Braziliaanse suikerexport over februari laten een flinke toename zien. Suikergigant Astarta laat weten klaar te staan om suiker te exporteren uit Oekraïne en geeft aan dat het land 1 miljoen ton suiker zou kunnen uitvoeren per jaar. En niet alleen naar Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag sloot de suikernotering in Londen op $638,90 en in New York op $481,72. Onderzoeksbureau ADMISI rapporteert bij Sugaronline over heersende zorgen omtrent de Braziliaanse suikerrietteelt, maar dit wordt gecompenseerd door de voor 2023/24 positief bijgestelde verwachting over het wereldsuikeroverschot. Dit vanwege beter dan verwachte Indiase en Thaise productie aan het einde van het seizoen.

Deze maandag (25 maart) ging de Amerikaanse notering van start met een stijging van $481,72 naar $483,91. Door uitgestelde oogst in Brazilië vanwege voorspelde regenval stegen de prijzen wat. Relatief hoge energieprijzen en een sterkere Braziliaanse real ondersteunden de suikermarkt aan het begin van de week.

Braziliaanse suikerexport neemt toe
In februari vermenigvuldigde de Braziliaanse suikerexport uit Paranaguá met 2,2 ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Deze bedroeg totaal 497.000 ton volgens nieuwsmedium Infomoney. De suiker- en sojabonenexport zorgden samen voor een stijging van 5% in het totale volume van 5,35 miljoen ton dat de haven destijds passeerde. In januari zorgden de export van de twee grondstoffen samen al voor een recordvolume dat de havens van Antonina en Paranaguá in die maand hanteerden.

Exporttoename Oekraïense suiker richting Afrika
Het ministerie van Agrarisch Beleid & Voedsel van Oekraïne meldt dat Oekraïne de suikerexport naar Afrikaanse landen aanzienlijk heeft verhoogd. In alleen maart zou al bijna 8.000 ton suiker geleverd zijn aan landen als Kameroen, Libië en Guinee.

Sugaronline publiceerde recent een bericht vwaarin de commercieel directeur van Astarta, Vyacheslav Chuk, zich uitliet over de capaciteit van de Oekraïense suikerproductie. Zo zou de Oekraïense industrie in staat zijn om 1 miljoen ton suiker te exporteren per jaar. Astarta, een van de grootste suikerproducenten, wil daarbij een van de belangrijkste exporteurs te zijn. Chuk vermeldde ook dat Oekraïense producenten klaar staan om landen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en Azië te voorzien van suiker. Dat is bijzonder, want afgelopen seizoen was Europa de bestemming van vrijwel alle geëxporteerde Oekraïense suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden