Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Trendbreuk zichtbaar bij bakkerijgrondstoffen

13 Maart 2024 - Redactie Foodbusiness

De tarwemarkt lijkt het voorlopige dieptepunt bereikt te hebben en krabbelt weer op. De botermarkt heeft te maken met een terugval, terwijl de mondiale suikerprijzen op en neer gaan. In deze analyse gaan we deze bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs is weer opgeklommen tot boven €190 per ton, op de Matif in Parijs. Dat is een trendbreuk na een lange periode waarin de vraag vooral was hoever de markt nog zou zakken. Met relatief grote voorraden tarwe uit het Zwarte Zee gebied en Frankrijk is een plotselinge stijging overigens niet waarschijnlijk. China heeft een aantal grote orders voor tarwe uit de VS geannuleerd. Dat zorgde voor de nodige commotie op de Amerikaanse beurs in Chicago, de CBoT. De angst dat er nog meer relatief dure tarwe die in december is vastgelegd wordt geannuleerd door Chinese kopers is inmiddels wat weggezakt.

De Ukrainian Grain Association (UGA) verwacht dat komend seizoen 20 miljoen ton tarwe zal worden geoogst komende zomer. Dat is twee miljoen ton minder dan in 2023. De tarwe-export voor seizoen 2024/25 wordt geraamd op 13 miljoen tegen 16 miljoen ton dit seizoen. De conditie van wintertarwe in de Amerikaanse staten Kansas, Oklahoma en Texas blijft grotendeels ongewijzigd deze week en staat er goed op voor deze tijd van het jaar. Een goede oogst is alleen nog geen zekerheid waarschuwen verschillende analisten. Het is nog erg ver, maar verschillende spelers maken zich druk over het afnemen van het weerfenomeen El Niño en een mogelijk La Niña later dit jaar. Doorgaans in het dan droger in de VS. Het weerfenomeen heeft vooral invloed op maïs en soja maar tarwe wordt nu ook vaak genoemd als gewas dat daar nadeel van zou ondervinden.

Suikerprijs gaat op en neer
Suikerprijzen dipte begin maart, maar laten nu een voorzichtig herstel zien. Voorspoed en tegenslag wisselen elkaar voortdurend af op de suikermarkt. 4 maart zakte de noteringen naar het laagste punt in ongeveer acht weken. Eind februari waren in vergelijking met vorig jaar meer Indiase suikerfabrikanten in bedrijf en dat drukte op de prijs. Ook de bijgestelde prognose van Wilmar betreffende een hogere Indiase en Thaise suikerproductie dit seizoen zorgde voor prijsdruk begin maart. Wilmar is onder andere een producent van geraffineerde suiker en bio-ethanol.

De suikernoteringen lieten daarna een aarzelende stijging zien. Mede door prognoses die komend seizoen een wereldwijd productietekort schetsen en toch weer toenemend pessimisme over de Indiase productie. De daling van 8 maart ontstond door bijgewerkte weersvoorspellingen met voor de suikerrietteelt gunstige regens in Brazilië, evenals een daling van de Braziliaanse munt. Afgelopen maandag hakkelden prijzen weer verder omhoog. Het centrum en het zuiden van Brazilië zullen waarschijnlijk volgend seizoen minder suiker produceren, wat prijzen ondersteunden. Ook het idee dat India haar exportverbod mogelijk verlengt tot volgend jaar stuwde de prijs op.

De FAO suikerprijsindex bedroeg in februari gemiddeld 140,8 punten. Dat is 3,2% hoger dan januari. Hiermee stijgt deze waarde voor de tweede maand. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar stond februari 2024 12,5% hoger.

Terugval voor boter
De boterprijzen lopen medio maart tegen een sterke terugval aan, die overigens maar weinig marktpartijen in Noordwest-Europa echt verrast. In de voorgaande weken was de boterprijs immers behoorlijk hard gestegen. Volgens sommige insiders veel te hard zelfs, zonder dat hier een directe aanleiding voor was. Met dit in het achterhoofd is het niet gek dat er een keer een correctie optreedt. Er is geen garantie dat de prijs niet verder omlaag gaat, maar nuchter beschouwd lijkt er weinig aanleiding om een sterke prijsval te verwachten. De boterproductie is niet enorm hoog en de voorraden zijn relatief klein. Op dit moment liggen de marktprijzen tussen €5.500 en 5.700 per ton. Dit was ook de bandbreedte voor de recente prijsopleving. De noteringen staan vaak nog iets hoger, maar zijn wel dalende. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden