Shutterstock

Analyse grondstoffen

Brazilië zet suikerexport onvermoeid door

12 Maart 2024 - Jesse Torringa

De suikernoteringen wisselen rode en groene cijfers constant met elkaar af. De zorgen over tekorten nemen af door de goedlopende suikerexport in Brazilië, maar dat is te weinig om de trend van vorige week door te zetten. In Europa heeft het Europees Parlement afgelopen donderdag het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd om de invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten naar de EU langer op te schorten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerproductie in Brazilië is volgens officiële cijfers van de suikerrietbranchevereniging UNICA de 42 miljoen ton suiker gepasseerd. 42,18 miljoen ton op 1 maart om precies te zijn, een stijging van ruim 25% op jaarbasis. Het land verbreekt daarmee het record van 2020/21 dat toen uitkwam op 42 miljoen ton. Het huidige verwerkingsseizoen, dat nog tot 1 april 2024 loopt, is in afrondende fase en dat is ook normaal voor de maanden na kerst. In vergelijking met andere jaren wordt er nog altijd wel meer suiker geproduceerd op het moment, maar op de totale productie is dat verwaarloosbaar.

De productiecijfers komen overeen met de verwachtingen en hebben daardoor ook beperkt effect op de suikernoteringen. Wat wel effect heeft en zelfs de boventoon voert, zijn de exportcijfers van het Zuid-Amerikaanse land en de verwachtingen voor het komende seizoen. De suikerexport van Brazilië bereikte in februari een volume van 3 miljoen ton, een stijging van 163% vergeleken met vorig jaar. Het totaal dit seizoen staat op 32,6 miljoen ton suiker, wat een groei van 23% betekent op jaarbasis. Voor maart wordt opnieuw een ver bovengemiddelde export verwacht.

De export die maar bovengemiddeld blijft draaien, drukt de zorgen over het mondiale suikertekort verder de kop in. Er werd lang gedacht dat hoofdzakelijk één land de grote mondiale vraag naar suiker niet kon stillen, maar met deze export komt het land een heel eind, stellen marktanalisten en suikerproducenten. Daarnaast is er in verschillende delen van Brazilië op het moment groeizaam weer voor suikerriet. Dat vergroot de verwachtingen voor het aankomende seizoen weer, waardoor de suikernoteringen onder druk staan.

Het witte suikercontract in Londen daalde vorige week tot het laagste punt in twee maanden tijd tot $591 per ton, maar steeg gisteren (maandag 11 november) plots aanzienlijk door de vele belangstelling op de ICE. Het witte suikercontract staat momenteel op $615 per ton. Het ruwe suikercontract in New York laat een vergelijkbaar patroon zien.

Suikerimport zonder invoerrechten verlengd
De Internationale Handelscommissie (INTA) van het Europees Parlement heeft vorige week donderdag het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd om het tijdelijke schrappen van invoerrechten op Oekraïense landbouwproducten naar de EU te verlengen. De verlenging geldt voor een jaar en dat betekent dat landbouwproducten waaronder suiker opnieuw zonder invoerrechten de EU binnenkomen. Volgende week wordt door het Europese Parlement gestemd voor een definitieve goedkeuring. Frisdrank- en andere producenten die suiker verwerken in producten juichen dit toe omdat de suikerprijzen op het moment zeer hoog zijn, terwijl suikerproducenten en telers juist bang zijn voor een marktverstoring wat de zoetstof betreft.  

FAO-suikerprijsindex stijgt
De suikerprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is in februari weer gestegen. Dat bleek uit de maandelijkse publicatie vorige week vrijdag. De index bedroeg 140,8 punten, 3,2% hoger dan januari en de tweede stijging op rij. Aanhoudende zorgen over het mondiale suikeraanbod zijn hiervoor de reden, maar deze zorgen namen aan het einde van februari weer af. Daardoor blijft de stijging beperkt. Door het bovenstaande nieuws over Brazilië is de verwachting dat de suikerprijsindex in maart weer negatief uitkomt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden