Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Witte eieren stijgen fors in prijs in aanloop naar Pasen

5 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De eierprijs zit nog altijd in de lift. Met Pasen in het vooruitzicht probeert de markt waar mogelijk reserves op te bouwen. In Duitsland zorgt een hoge vraag naar tafeleieren er echter voor dat het opbouwen van reserves moeizaam verloopt. Daarnaast heeft een groep van 13 Europarlementariërs bezwaar gemaakt tegen het plan om de importen van onder meer Oekraïense eieren onder controle te houden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren is weer gestegen. In week 8 werden 100 bruine eieren met de maat M voor €13,20 verhandeld. In week 10 was de prijs gestegen naar €13,40.

Het sentiment op de eiermarkt blijft sterk. Bij pakstations lopen de eieren goed weg. Met name de vraag blijft sterker dan verwacht, terwijl het aanbod niet meegroeit. Vooral de verkoop van tafeleieren loopt goed. Daarnaast wordt er gemeld dat ook de duurdere categorieën zoals vrije uitloop- en bio-eieren in trek zijn.

De markt begint toe te werken naar het paasweekend dat dit jaar al op zondag 31 maart valt. Daardoor proberen pakstations wat extra reserves aan te houden om de komende maanden aan de vraag te blijven voldoen. Daarnaast is de vraag naar witte eieren sinds week 7 overduidelijk hoger. De prijs steeg in die week met 23 cent, terwijl de prijs van bruine eieren met slechts 10 cent toenam. Dit is een vrij normaal patroon in aanloop naar de paasdagen, aangezien de industrie reserves aan witte eieren op begint te bouwen. Witte eieren zijn in de week voor Pasen namelijk in trek om te schilderen.  

Duitse markt blijft zeer krap
In Duitse vakmedia is te lezen dat de markt bij onze oosterburen nog harder loopt. De laatste twee weken nam de prijs op de Weser Ems-notering in week 9 toe van €15 tot €15,20. Met name legveehouders profiteren van de hoge Duitse prijzen. Hoewel de prijzen nog altijd onder de toppen van vorig jaar liggen, is het verschil niet groot. In 2023 werd voor eieren in deze periode €16,10 afgerekend. Dat is een relatief klein verschil, gezien de fors lagere kosten voor voer en energie.

De belangrijkste reden voor de zwakke resultaten blijft een tekort aan OKT-gecertificeerde (Ohne Kükentöten) eieren. In Duitsland is het verplicht om gebruik te maken van de technologie zodat er geen eendagskuikens gedood hoeven te worden. Bij de pakstations loopt de verkoop zo hard dat het niet lukt om voorraden op te bouwen voor Pasen. Daarnaast zijn op de vrije markt amper eieren beschikbaar. Vrijwel alle eieren die geproduceerd worden zijn nodig om aan bestaande contracten te voldoen, zo is te lezen in de toelichting van de Weser Ems-notering.

Oekraïense importen weer onder de loep
Daarnaast liggen de importen van landbouwproducten uit Oekraïne weer onder vuur. Na de Russische inval in Oekraïne besloot de Europese Unie om de importtarieven voor Oekraïense landbouwproducten op te schorten. Onder meer eieren worden massaal uit het Oost-Europese land geïmporteerd. Volgens critici zorgt dat voor een ongelijk speelveld, aangezien eieren in Oekraïne hoofdzakelijk in legbatterijen worden geproduceerd. Omdat de minimale standaard voor dierenwelzijn in de Europese Unie grotere verrijkte kooien is, kan Oekraïne voor fors lagere prijzen produceren.

Eerder dit jaar besloot de Europese Commissie om de regeling te handhaven. De tarieven van landbouwproducten blijven opgeschort, maar er werd wel een noodrem ingebouwd voor enkele producten waaronder eieren. Als de importen 21 dagen lang boven de gemiddelden van de laatste twee jaar uitkomt, dan worden nieuwe importheffingen ingevoerd.

Een groep van dertien Europarlementariërs is echter van mening dat de maxima die de commissie voor ogen hebben nog altijd onredelijk zijn. Daarom stellen de parlementariërs voor dat de gemiddelden van 2021 en 2022 gebruikt worden. Zo krijg je een gemiddelde tussen de 'gangbare' importen en importen na het uitbreken van de oorlog. Alle volumes daarboven zouden alleen naar derde landen doorgevoerd mogen worden. Daarnaast willen de Europarlementariërs de periode dat de importen boven de drempelwaarden uit mogen komen terugbrengen naar tien dagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden